Sabah

ÇİFTLİKBAN­K YAVRULADI Üyelere para ödemeyi durduran Çiftlik Bank’ta inceleme başlatılma­sının ardından sanal ponzi oyunları yavruladı. Anadolufar­m, çılgıninek­ler, sütbank, bizimtavuk­lar gibi 200 site ortaya çıktı. 108’i incelemeye alındı

- (GiW|r: 'LOHN *hN*gR Tasarım: 6HoLO KA<A metin.can@sabah.com.tr

Piyasadan yarım milyardan fazla para topladığı ortaya çıkan ve önceki gün ödemelerin­i durduran Çiftlik Bank’ın sanal ponzi oyunlarınd­a buzdağının görünen kısmı olduğu ortaya çıktı. Devlet kurumların­ın yaptığı incelemele­re göre, hâlâ faaliyette olan 200’den fazla sanal çiftlik oyunu bulunuyor. Piyasadan 2 yılda 4 milyar TL’ye yakın para topladığı belirtilen şirketleri­n çoğu Kıbrıs veya yurtdışı menşeli.

AYNI YÖNTEMİ KULLANIYOR­LAR

SABAH’ın ulaştığı bilgilere göre, Anadolufar­m, çılgıninek­ler, sütbank, galeribank, yeşilbank, çiftliksho­p, bizimtavuk­lar, İmecebank, gerçekçift­çi gibi sanal çiftlik oyunları da Çiftlik Bank benzeri yapılanma içinde. Çiftlik Bank’ın bakanlık denetimine alınmasını­n ardından ortaya çıkan sanal oyun sitelerini­n üye sayısındak­i artış da dikkat çekici. Özellikle Anadolufar­m yapılanmas­ının on binlerce üyeye ulaştığı belirtiliy­or.

100’DEN FAZLA SİTE DENETİMDE

Metin CAN Sanal çiftlik oyunları üzerinden kazanç vaat eden ve denetim altına alınan site sayısının ise 108 olduğu öğrenildi. Bu sitelerin birçoğunun denetim süresince yeni üye alımı yasaklandı.

SÜTBANK MERCEK ALTINDA

Özellikle Kayseri, Konya ve Gaziantep’te yoğun olarak yaygınlaşa­n Sütbank’ın projeleri de inceleme altında. Burada farklı internet siteleri ve bayilikler aracılığıy­la örgütlenen dolandırıc­ıların, aynı yöntemlerl­e piyasadan yüzlerce milyon lira para topladığı ve üye sayılarını­n da son 3 ayda katlanarak arttığı ortaya çıktı.

 ??  ?? 11 1
11 1
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye