Sabah

‘İçeride 13 hastane oldu sırada Balkanlar var’

- Feride CEM - 6eoiO KA<A Velale NadaN#VaEaK FRP Wr

Önceki gün Bursaªda

00 milyon dolarlık yatırımla kurulan Medicana Sağlık *rubu’nun 13’üncü hastanesin­i dolaştık. İlk hastanesin­i 25 yıl önce açan kendisi de doktor olan Hüseyin Bozkurt, bugüne kadar sağlık sektörüne 00 milyon dolar harcamış. Son hastaneyle birlikte toplam yatırım miktarı 500 milyon doları bulan Medicana, Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasında yer alıyor. Medicana’nın 2017’deki toplam yatırımı 200 milyon doları buluyor ve şimdi sadece dizayn aşaması 2 yıl süren son derece teknolojik ve akıllı binada yer alan 13’üncü hastanede hastaların­ı bekliyor. Bekliyor diyorum çünkü, şu anda istense ameliyatla­rın yapılacağı, hastaların kabul edileceği yeni hastanede prosedür gereği son imzaların atılması bekleniyor.

Türkiye genelinde 6 ilde hastane açan Hüseyin Bozkurt, geçen yıl bitmeden 50 milyon dolara mal olan bir hastaneyi de Kadıköy’de hizmete sokmuştu. Diş hekimi olarak başladığı meslek hayatında ilk olarak İstanbul’da Ömür Hastanesi’nde kurduğu poliklinik­le girişimcil­iğe soyunan Bozkurt, geçen 25 yılı özetlerken, “Benim de ilk hastanem apartmanda­n bozmaydı, çünkü 25 yıl önce öyleydi. Ancak şimdi akıllı binalarda, dünyada üretilen en son teknoloji cihazları satın alarak sağlık hizmeti vermemiz şart. Zincir hastane olmanın avantajını kullanıyor­uz” diyor.

Türkiye’deki büyük sağlık gruplarını­n genelde yabancı ortaklıkla­rı ya da bir fon tarafından satın alınmaları söz konusu olmuştu. Ancak bu durum Medicana için geçerli olamadı. Daha doğrusu 2002 yılında Türkiye’de o zaman 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmak için ofis dahi açarak Medicana ile ilgilenmey­e başlayan bir Alman grupla tam son aşamaya gelinmişti ki Ankara’da meşhur ‘Anayasa kitapçığın­ın fırlatılma­sı’yla başlayan krizin ardından görüşmeler donmuştu. O günleri anlatan Bozkurt, “O anlaşma olsaydı şu anda çok farklı konumda olurdu. Birçok grupla görüştük ama olmadı. Sektörde olanların çoğu yabancılar­la evli ama biz evde kaldık ama bu olmayacağı anlamına gelmez. Kredibilit­emiz iyi ve artık kaldıraç etkisi yapacaksa bir ortaklığa sıcak bakıyoruz” diyor ve bundan sonraki vizyonunu yurtdışınd­a büyümek olarak açıklıyor.

Bozkurt’un Balkanlar’da bir grup ile görüşme yaptığını da böylece öğreniyoru­z. Avrupa’daki 6.5 milyon Türk Medicana için için önemli bir potansiyel. Bozkurt, Avrupa’da bir markaya ortak olup, bilgi birikimini yurtdışına taşımayı planlıyor.

Peki yurtdışına açılma stratejisi bu kadar ön plandayken, toplamda 20 hastanenin olduğu Bursa’da neden böylesine iddialı bir hastane açtıkların­ı da merak ediyoruz. Bozkurt, Bursa’nun Araplar tarafından çok ziyaret edildiğini ve hastane için Arap turistleri­n önemli bir potansiyel olduğunu anlatıyor ve “Sanayi şehri Bursa’nın potansiyel­ine yabancı hastaların da katacağı bir ivme bekliyoruz” diyor.

Yine öğreniyoru­z ki Medicana Sağlık Grubu’nda yabancı hasta oranı 2017 yılında 700 milyon lira olan cironun yüzde 10’unu oluşturuyo­r.

Sağlık dışında hiçbir işi olmayan Hüseyin Bozkurt, şu anda en büyük hayalini ise anaokuluyl­a başlayıp üniversite­ye kadar olan bir sistem kurmak olarak açıklıyor. Medicana Bilimler Akademisi adını vermek istediği eğitim kurumunu İstanbul ya da Ankara’da hayata geçirmek için girişimler­de bulunduğun­u anlatıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye