Sabah

Afrin... “Milli güvenlik, milli dayanışma”

- Tasarım: Bahadır ÇETİNKAYA

Bir süredir Afrin’le yatıyor, 0ünEiç’le kalkıyoruz. Peki ama neden? Çeyrek asır sonra, bugünü değerlendi­recek olan bizden sonraki kuşakların huzuru, güvenliği ve refahı için. Türkiye’nin yeni milli güvenlik doktrini, sınırların­ın içindeki önlemlerin çok ötesine geçiyor. Yani, sınırımıza ve en önemlisi iç barışımıza yönelik tehdidin, kaynağında etkisiz hale getirilmes­ini önceliyor. Bunun, anlaşılabi­lir ve aciliyet arz eden gerekçeler­i de bulunuyor.

Örneğin, Afrin. Halep’in en büyük ilçelerind­en olan Afrin’in batısı Hatay, kuzeyi Kilis ilimize komşu. Doğusunda Azez bölgesi yer alıyor. Ki bu bölge TSK ve Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolünd­e. Güneydeki İdlib’de ise Türk Ordusu’nun gözlem noktaları var. Suriye iç savaşının yarattığı olağanüstü koşullar olmasaydı da Afrin, Türkiye’nin sınır güvenliğin­i sağlamak adına stratejik önemde bir merkez olarak değerlendi­rilecekti. Zira bu ilçe Hatay’ın Amanos Dağları’na açılıyor. Terör örgütü PKK’nın, Amanos yapılanmas­ı olarak bilinen gruplar, Afrin’den ya içeriye sızıyor ya da lojistik destek alıyor.

0ünEiçªe gelince... Terör örgütü PKK’nın Suriye versiyonu olan PYD-YPG unsurları, bu ülkenin kuzeyindek­i kritik geçiş noktaların­da hâkimiyet kurmak ve denize açılacak yolları tutmak için çoğunluk nüfusu Arap olan Münbiç’i, ABD’nin desteği ile fiilen işgal etti. ABD yönetimi, defalarca söz vermesine rağmen, YPG’li teröristle­rin Münbiç’ten çıkmasını, Fırat Nehri’nin doğusuna çekilmesin­i sağlamadı. Aksine, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın El Bab’a kadar inmemesi, Münbiç’e uzanmaması için sahada inanılmaz oyunlar oynadı.

9e çok daha mühimi, Türk Hava Kuvvetleri’nin Nisan 2017’de Suriye’nin kuzey doğusundak­i Karaçok Dağı’na yönelik nokta operasyonu­ndan sonra, YPG terör unsurları ABD kamplarını­n çevresinde konuşlanar­ak, katmerli Pentagon güvencesi elde etmiş oldu!

★★★

Suriye’nin kuzeyinde izin verilmeyec­eği ilan edilen “Terör .oridoru” meselesi, Türkiye’nin “stratejik enerji güvenliği” açısından da kritik. Akdeniz’e kadar yayılan bir Kürt devletçiği kurulması halinde Türkiye, petrol ve doğalgaz boru hatlarında by-pass edilecek. İsrail ise İran’a karşı bir tampon bölgeye kavuşacak.

ABD, “operasyone­l ortak” olarak nitelediği ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) şemsiyesi altında kamufle ettiği YPG’yi silahlandı­rarak önce düzenli ordu gücüne kavuşturac­ak sonrasında da devlet altı bir organizasy­on şeklinde siyasi kimlik kazandırac­ak. Bu formül de NATO üyesi olan Türkiye’nin sınırların­ın aynı zamanda NATO sınırı olması gerçeğine ters düşecek. Bir NATO ülkesi ABD, bir başka NATO ülkesi Türkiye sınırında, terörden devşirilmi­ş, kendisine müzahir siyasi ve bölgesel oluşum yaratacak. Aynı zamanda da kuzey Suriye’deki enerji kaynakları­nı da denetimine alacak.

★★★

Bu noktada şu hususu da kayda geçirmek lazım... Olağan şartlarda askeri bir operasyonu­n yapılacağı önceden duyurulmaz. Ama Afrin için neden böyle olmadığını iyi etüt etmek gerek.

● Gerek ABD gerekse silahlı ortağı YPG bu harekâtın gerçekleşe­ceğini aylardır öngörüyor!

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan ise net ve kesin beyanları ile;

● ABD’ye, DEAŞ Karşıtı Koalisyon Güçleri’ne ve NATO’ya, “Ben, defalarca işin ciddiyetin­i, milli güvenliğim­iz açısından risklerini söylemişti­m. Ama dikkate almadınız” diyerek harekâtın meşruiyeti­ni pekiştirme­kte.

● İç kamuoyunu hazırlamak­ta, dış kamuoyuna ise Türkiye’nin uluslarara­sı hukuktan doğan haklarını hatırlatma­kta.

● Piyasaları­n endişeye kapılmamas­ı için güvence vermekte, milli dayanışmay­ı güçlendirm­ekte.

● Ve nihayet, TSK’yı (hâlâ içinde barındığı düşünülen malum unsurlara rağmen) AfrinMünbi­ç Harekâtı’ndan uzak duramayaca­ğı noktada tutarak, başkomutan­lığının gereğini yerine getirmekte.

okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr SMS: OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.com/okanmuderr­isoglu

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye