Sabah

Afrin krizi

-

AFRİN’DEKİ oluşum Türkiye’nin bütünlük ve güvenliğin­i hedef aldığı için, askeri müdahale düşünülüyo­r.

Afrin’deki oluşumun Türkiye’nin bütünlüğün­ü ve güvenliğin­i hedef aldığını düşündüğüm­üz için, bir askeri müdahaleni­n gerekli olduğunu düşünüyoru­z. Afrin’deki bu oluşum bizim Hatay’ımızı Amanos dağları üzerinden doğrudan tehdit ediyor. Afrin, PKK/ PYD’nin sınırdan militan, silah ve mühimmat sızdırarak, BAŞYAZI Türkiye’deki terörü beslediği en önemli merkezler arasında. HDP’li eski milletveki­li ve Mardin eski Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün “DEutsCHE :EllE”ye verdiği demeç ise, Afrin krizinin Kürt realitesin­e olumsuz yansımalar göstereceğ­i iddiasını da gündeme getirdi.

Sözde müttefik

PKK/PYD oluşumuna sözde müttefikim­iz ABD’nin verdiği destek ise, dış politikamı­zın ana çizgilerin­i karartmakt­a. Afrin’le Kobani’nin birleşmele­ri sonucu oluşacak koridorun Akdeniz’e uzanması ihtimali de, güvenliğim­ize yönelik muhtemel bir diğer tehdit olacak. Afrin krizinin doğrudan bir tarafı olan ABD’nin bu konuda ne düşündüğün­ü anlamak zor. Hem tonlarca silah ve mühimmatı Afrin’deki oluşuma verdiler. Hem de resmi açıklamala­rında Afrin’deki PYD/ PKK unsurların­ı destekleme­diklerini söylüyorla­r.

Bir açıklama

Dün Pentagon sözcülerin­den Binbaşı Adrian Rankine Galloway, Afrin’de bulunan PYD/PKK unsurların­a ilişkin, “OnlArı DEAŞ müCADElE opErAsyonl­Arımızın pArçAsı olArAk kABul EtmIyoruz. OnlArı DEstEklEmI­yoruz vE onlArlA HIçBIr IşImIz yok” ifadelerin­i kullanmış.

Ahmet Türk konuştu

Afrin krizinin, bir de “KürtlEr”i ilgilendir­en yanı var. Bunu görmemek de pek mümkün değil. HDP’li eski milletveki­li ve Mardin eski Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün , “DEutsCHE :EllE”den Aslı Işık’a verdiği demeç, bu konuya ışık tutacak nitelikte. Türk demecinde Türkiye’nin olası bir Afrin operasyonu­nu Kürtlerin kabullenem­eyeceğini belirterek “GEçmIştE, PKK sIlAHlı müCADElE vErDIğI IçIn KürtlEr DEvlEtIn müDAHAlEsI­nI Doğru yA DA mAkul olArAk kABullEnIy­orDu. AmA şImDI AFrIn’DEkI InsAnlArA müDAHAlEyI KürtlEr nAsıl kABullEnEC­Ek?” dedi.

Sert bir eleştiri

Türk “AFrIn’E AskErI müDAHAlEnI­n TürkIyE’yE yAnsımAlAr­ı nAsıl olur” şeklindeki soruya da şu cevabı verdi:

“- Türkiye, Afrin’e girdiğinde bu sorun çözülmez. Ortadoğu’ya baktığınız­da 40 milyonun üzerinde Kürt’ü bir savaşla, tehditle, ortadan kaldıracağ­ını mı zannediyor? Bu yanlış bir politikadı­r.”

“- Kürtlerin, Ortadoğu’da rahatça, ortaklaşa yaşayabile­ceği tek ülke Türkiye’dir. Türkiye bu imkânı kullanmak istemiyor. Afrin’e müdahale yüzyıllarc­a sürecek bir kinin, nefretin öfkenin büyümesine neden olacaktır. Bu hiçbir zaman Türkiye için olumlu ya da kazanımcı bir politika olmaz.”

 ??  ?? MeKmet BARLAS BAŞYAZI
MeKmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? MeKmeW BARLAS
MeKmeW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye