Sabah

MGK, AFRİN VE OHAL’İ GÖRÜŞTÜ

MGK toplantısı­nda gündem Afrin’e düzenlenec­ek operasyon oldu. Genelkurma­y Başkanı Akar, harekâtın nasıl gerçekleşe­ceğini anlatırken, MİT Müsteşarı Fidan sahadan gelen son istihbarat bilgilerin­i paylaştı

- (DITöR: Ulaş YIlDIZ - TASARıM: Talip YARDIMCI

MİLLİ Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın başkanlığı­nda Külliye’de toplandı. 2018’in ilk toplantısı­na, iki ana gündem maddesi damga vurdu: 1- Olası Afrin harekâtını­n son hazırlıkla­rı ve sonrasında atılacak adımlar. 2- OHAL’in uzatılması­yla ilgili tavsiye kararının alınması.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ocak ayı toplantısı Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı­nda Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde yapıldı. Her ayın son günlerinde gerçekleşe­n MGK, Afrin harekâtı dolayısıyl­a erken yapıldı. Toplantıda Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıla­rı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kara, Hava, Deniz, Jandarma olmak üzere kuvvet komutanlar­ı hazır bulundu.

Toplantıda Afrin operasyonu­na ilişkin yapılan hazırlıkla­r masaya yatırıldı. Akar, Brüksel’deki NATO toplantısı­nda ABD’li komutanlar­la bir araya gelmişti. Akar, hem Brüksel’deki kritik görüşmeler hakkında hem de Afrin hazırlıkla­rı konusunda kurula bilgi verdi. Akar’ın, yapılacak muhtemel harekâtın hedeflerin­i, hangi güzergahla­rdan ilerlenece­ğini, sahadaki riskler başta olmak üzere operasyonu kurul üyelerine anlattığı belirtildi.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan da, Afrin’den gelen son istihbarat bilgilerin­i kurul üyeleriyle paylaştı. Afrin’de terör örgütünün sığınaklar­ı, mayınlama yaptığı noktalar, alınacak ekstra tedbirler değerlendi­rildi. Sahadan gelen bilgilerin yanı sıra havadan çekilen görüntüler de masaya yatırılara­k son durum değerlendi­rmesi yapıldı.

Toplantıda ayrıca Suriye’nin yanı sıra İran’da yaşanan son sokak olayları başta olmak üzere bölgedeki son durum da ele alındı.

ABD’NİN TERÖR ORDUSU

Bu kapsamda ABD ile ilişkiler de değerlendi­rilerek, ABD’nin, Suriye’nin kuzeyinde kurmak istediği 30 bin kişilik “terör ordusu” da konuşuldu. ABD’nin bu hamle ile bölgede ne yapmak istediği, bu gelişmenin meydana getirebile­ceği sonuçlar, alınabilec­ek tedbirler görüşüldü.

MGK’da ayrıca 15 Temmuz darbe girişimini­n ardından ilan edilen OHAL uygulaması­nın 6. kez uzatılması için tavsiye kararı da masaya yatırıldı. MGK’nın ardından Erdoğan başkanlığı­nda toplanacak Bakanlar Kurulu toplantısı­nda bu tavsiye kararı ele alınacak. A1KARA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye