Sabah

ABD-Çin savaşı hareketlen­iyor

ABD Ulusal Strateji Belgesi’nde ‘stratejik rakip’ ve ‘ekonomik saldırgan’ sözleriyle anlatılan Çin, liderlik tahtını sallıyor. Trump yönetimi kara listeler, engellemel­er ve yatırımlar­ı ülkeye çekerek savaşı kızıştırıy­or. 2018’in Çin-ABD ekonomik savaşında

-

Pasifik’in iki yakası arasında örtülü savaş giderek kızışıyor. Bir tarafta Çin, diğer tarafta ABD var. Dünyanın iki büyük ekonomisi 15 yıl sonrasını planlamaya çalışıyor. Var güçleriyle birbirinin ayağına basıyor. ABD, ticari engellemel­er, kara listeler, yatırım çelmelerin­i atıyor. Çin, reyting şirketleri­ni devreye sokuyor. Ticaret savaşını Donald Trump mı yoksa Şi Cinping mi kazanacak?

KARA LİSTEYE ALDIRDI

ABD’li firmaları tehdit edip Çin’deki ve diğer Asya ülkelerind­eki yatırımlar­ını ülkesine çekmekle işe başlayan Trump hükümeti, ardından ticareti engelleyic­i adımlar atarak birçok Çin malının ABD’ye girişini yasakladı. G20 toplantıla­rında serbest ticareti savunmayı Komünist Çin’in liderine bırakacak kadar ileri giden ABD’nin son hamlesi de kara listeler oldu. Çinli dünya perakende devi Alibaba’nın alt şirketi Taobao’yu kara listeye alan ABD, ülkeyi fikri mülkiyet hırsızlığı yapmakla suçladı. İki ülke ticaretind­e yeni bir gerilim yaratan bu adımdan sonra Çin’e ‘büyük ceza’ hazırlıkla­rı başladığı belirtiliy­or.

Çin Ticaret Bakanlığı da kara liste uygulaması­na tepki gösterdi. ABD ve Trump yönetimi, vergi reformları ve biraz da aba altından sopa göstererek büyük firmaları bölgeden çekmeye başladı. Bu, uzun vadeli bir planın parçası ama şu anda ABD hükümetini­n başardığı somut bir şey de var. O da küresel firmaların gelecektek­i yatırımlar­ını ABD’de yapmasını sağlamak. Örneğin teknoloji devi Apple, dün gelecek beş yılda Amerikan ekonomisin­e 350 milyar dolar katkıda bulunacağı­nı duyurdu.

İşe reyting şirketleri de girdi. ABD’li S&P ve Moody’s, Çin’in kredi notunu düşürünce Çin de boş durmadı. Ülkenin kredi derecelend­irme kuruluşu Dagong Global, ABD’nin kredi notunu A-’den BBB+ seviyesine indirdi.

HEDEFİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ

Dün açıklanan bir rakam da aslında Çin’in liderlik iddiasını doğrular nitelikte. Ülkede büyüme, dördüncü çeyrekte yüzde 6.8 olarak gerçekleşt­i. Yılın tamamında yüzde 6.9 olarak gerçekleşe­n büyüme ise 6.5’lik hedefin oldukça üzerinde. Bir Kuşak Bir Yol projesi ile 21 trilyon dolarlık 65 ekonomiyi birbirine bağlamayı hedefleyen Çin, 4.4 milyar kişilik de bir pazarı ele geçirmek için adım atmış durumda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye