Sabah

09 Sanayide emlak ve tapu şehveti

-

Sçıkaran çok oluyor. ÇEyrEk AsırDır BEnIm DE GözlEmIm Bu yönDE... Fabrikasın­ı kapatıp yerine AVM dikmek için babasının ölümünü bekleyen çok sayıda üçüncü kuşak sanayici tanıyorum.

SADECE sAnAyICIlE­r ÖNERİ-YORUM mI? Organize sanayi bölgeleri DE Bu kIrlIlIktE­n nAsIBInI Alıyor. OSB’lErDE DAHI arsa rantı beklentisi­yle HArEkEt EDEn sAnAyICIlE­r türEDI. BAşkA BIr örnEğIm, teknokentl­erden... Çoğu, emlak ofisine Dönüştü BIlE...

Erdal Bahçıvan’ın HükümEtE çAğrısı şu: “Gelin sanayicini­n ‘şeytana uymasının’ önüne geçin. Doğru plAnlAmAyl­A sAnAyI BölGElErI BElIrlEnsI­n, ArsA sAnAyICIyE uzun vadeli kiralansın. BöylECE sAnAyICI ArsADAn sAğlAyACAğ­ı rAntı DüşünmEk yErInE üretime DAHA FAzlA oDAklAnır.”

Teşvik konusu? TürkIyE’DE “teşvik aklı”nın DEğIşmEsI GErEkIyor. “Pasif akıl”DAn “aktif akıl”A GEçIlmEsI GErEkIyor. TEşvIk Aklının, “tüccar gibi” yönEtIlmEs­I GErEkIyor. Mükemmeli ararken iyiyi kaybetmeye­lim.

Son DönEmlErDE OSB’lerde fabrika binalarını TOKİ’nin yapması, sanayiciye kiralanmas­ı üzErInDE Duruluyor. Bu sürEçtE “sanayiciyi şeytana uydurmayın” önErIsInE kulAk vErIp uzun vadeli kiralık fabrika binası pEkâlâ DüşünülEBI­lIr.

seref.oguz#sabaK.com.tr AnAyICInIn

IçInE şeytan kaçırmamak lâzım... SAnAyI ArsAsı, sAnAyICInI­n tApulu mAlı olmAmAlı. 100 yıl, 200 yıl kullanım hakkı vErIlsIn. ZIrA sanayi arsası sanayicini­n tapulu malı olunca, ikinci, üçüncü kuşak, emlak, AVM şehvetine kapılıyor...

Bu sözlEr, BIr sAnAyICIyE, İstAnBul SAnAyI ODAsı YönEtIm Kurulu BAşkAnı Erdal Bahçıvan’A AIt... İSO’nun 65’InCI yılı nEDEnIylE Nebil Özgentürk yönEtImInD­EkI EkIBE HAzırlAttı­ğı “Sanayinin Sonsuz Işığında” vE “Üretenleri­n Öyküsü” IlE Sanayi Belgeseli soHBEtInDE, sanayici ruhunu geliştirme GünDEmE GElDI.

İstAnBul Türk sanayiinin doğduğu yer... AnCAk İstAnBul sAnAyIInIn BIr DE tAşınmA öyküsü vAr: “Avrupa yakasında HAlIç, TopkApı, İkItEllI DErkEn TEkIrDAğ’ın ÇErkEzköy IlçEsInE GIDIlDI. Anadolu yakasında ErEnköy, Koşuyolu, ÇAmlıCA, KArtAl DErkEn KoCAElI’nIn GEBzE IlçEsInE uzAnDı.”

YAşAnAn tAşınmAlAr­ın GElDIğI noktADA BuGün yEnI nEsIl sAnAyICIlE­rIn “alışveriş merkezi” vE GEnIş AnlAmDA emlak şehvetinde­n söz EDEr olDuk. ÜstElIk sAnAyICI ruHun En FAzlA BEnImsEnDI­ğI AIlElErDE DAHI Bu eğilim ortAyA çıkABIlIyo­r.

ŞEHIr GElIşIp, sAnAyI ArsAsının FArklı yApılAşmAl­Ar IçIn DEğErI ArtınCA, sanayiciyi yoldan

Şeref OĞUZ

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye