Sabah

22 Lisansüstü Eğitim 10 soruda yüksek lisans

Herhangi bir lisans eğitimini tamamlamış olan herkes yüksek lisansa başvurabil­ir. Tezli yüksek lisans için ALES şartı aranırken tezsiz eğitimlerd­e bu zorunluluk yok. Eğitim süresi tezli seçenekte 2 yıl iken tezsiz programlar­da yalnızca 1 yıl

-

Yüksek lisans tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gerek kamuda gerekse özel sektörde gerekli bir eğitim haline geldi. Yüksek lisans yapabilmek için öncelikle 4 yıllık bir lisans programınd­an mezun olmak gerekiyor. Tezli ve tezsiz olmak üzere 2 çeşit yüksek lisans bulunuyor. Adaylar lisans not ortalaması, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanı, yabancı dil puanı ve mülakat puanı kriterleri­ne göre değerlendi­rilerek üniversite­ler tarafından kabul ediliyor. Ancak tezsiz programlar­da ALES koşulu aranmıyor. İşte 10 soruda yüksek lisansla ilgili tüm detaylar:

İş hayatında uzmanlaşma­k, sektörde yönetici pozisyonla­rına gelmek, kamuda kademe ilerlemesi sağlamak ve akademisye­n olmak isteyenler yüksek lisansı tercih ediyor

Tezli ve tezsiz olmak üzere 2 çeşit. Bilimsel araştırmal­ar içeren tezli yüksek lisansı genellikle akademisye­nliği hedefleyen­ler tercih ediyor. Tezsiz yüksek lisans ise iş hayatında yükselmeyi hedefleyen­ler tarafından yapılıyor.

4 yıllık bir lisans programınd­an mezun olmak. ALES sınavından en az 55 puan almak ve yabancı dil yeterliliğ­i olmak. Başvurulan üniversite adayla yapacağı mülakatı da değerlendi­rmeye alarak seçim yapar.

4 yarıyıl. Yani 2 yıl sürüyor. Bu sürenin 1 yılı ders görme ve 1 yılı da tez hazırlama olarak devam eder. Ders döneminde ya da tez hazırlamad­a başarısız olanlara 2 yarıyıl daha ek süre veriliyor. 6 yarıyıllık dönemde başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesiliyor.

2 yarıyıl, yani 1 yıl sürüyor. Sürenin sonunda öğrenci dönem projesi yazarak mezun oluyor. Belirtilen sürede mezun olunmazsa öğrenciye 1 yarıyıl daha ek süre veriliyor. Bu sürenin sonunda mezun olunamazsa öğrencinin üniversite­yle ilişiği kesiliyor.

Programa göre Türkçe ve İngilizce olarak değişiyor.

Kontenjanl­ar üniversite­lerin kendi internet sitelerind­e güz ve bahar dönemi olmak üzere yılda 2 defa ilan ediliyor. Başvuru şartlarını sağlayan aday üniversite­lere bireysel ya da internet yoluyla bizzat başvuruda bulunuyor.

Tezli yüksek lisanslard­a şartları sağlayan adaylardan en yüksek ön değerlendi­rme puanına sahip olanlar mülakata çağrılıyor. Değerlendi­rme puanına mülakat puanı da eklenerek başarı puanı oluşturulu­yor. Üniversite kontenjanı dahilinde en yüksek başarı puanına sahip adaylar ASİL listeye alınarak ilan ediliyor. Bu adayların kayıt yaptırmama­sı durumunda yerine almak için bir de YEDEK listesi belirleniy­or. ALES şartı aranmayan tezsiz eğitimler için üniversite­nin tercihine göre mülakat da yapılmıyor.

Vakıf üniversite­leri başarılı öğrenciler­e ve kendi mezunların­a çeşitli burslar veriyor. Ayrıca Türk Eğitim Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK gibi kurumlarda­n da bursu almak mümkün. DE9LET YURTDIŞIND­A

 ??  ??
 ??  ?? +ER BhTÇEYE UY*UN 3R2*RA0LAR YURTDIŞI İÇİN YABANCI DİL Ş
+ER BhTÇEYE UY*UN 3R2*RA0LAR YURTDIŞI İÇİN YABANCI DİL Ş
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye