Sabah

Yöneticili­k kapılarını açan program: MBA

Gzel Vektörde yönetici olmak iVteyen üniverVite mezunları için en gözde alan MBA Ancak işletme ve yönetim odaklı MBA programlar­ı çok talep gördüğü için diğer alanlara göre daKa maliyetli

-

&E\DA KARAASLAN

İşletme yönetimi yüksek lisansının İngilizce kısaltması MBA şeklinde tanımlanan programlar lisansüstü eğitimin en gözde alanları arasında yer alıyor. MBA kurumların her düzeyinde görev yapan profesyone­llerle, yöneticili­k vasfı kazanmak isteyen üniversite mezunların­ın katılabile­ceği en etkin programlar­ın başında geliyor. MBA sadece işletme mezunların­a değil, üniversite­lerin farklı alanlarınd­a lisans eğitimini tamamlamış gençlere de yönetici niteliği kazanmayı amaçlayan, işletme ve yönetim odaklı bir yüksek lisans programı. MBA diğer yüksek lisans programlar­ında olduğu gibi tezli ya da tezsiz olarak, devlet ya da vakıf üniversite­sinde yapılabili­yor. MBA’ya olan talep diğer yüksek lisans programlar­ına göre daha yoğun olduğu için ücreti daha maliyetli. Özellikle tezli olanlara kabul süreci de diğer programlar­a göre daha zor.

HERKES BAŞVURABİL­İR

4 yıllık lisans mezunu olan herkes MBA programı için başvuruda bulunabili­r. Mezun olunan bölümün işletme olması şartı aranmıyor. Lisans eğitimini tamamlayan her mezun MBA yapabilir. Tezli MBA programlar­ında eğitim süresi 4 yarıyıl iken tezsiz programlar­da bu süre 3 yarıyıla iniyor. MBA eğitim ücretleri vakıf üniversite­lerinde 6 bin TL’den başlayıp 50 bin TL’ye kadar çıkabiliyo­r. Devlet üniversite­lerinde ise tezsiz MBA programlar­ının ücretleri tezlilerde­n daha yüksek. Tezli programlar­da sadece YÖK’ün belirlediğ­i eğitim harcı ödeniyor.

EMBA İÇİN 5 YIL ŞARTI

MBA’nın kategorile­rinden biri de yönetici MBA’i anlamına gelen Executive MBA (EMBA). Bu programın temel farkı eğitim alacak kişide ortalama 5 yıl iş deneyimi araması. Ayrıca EMBA programlar­ı diğer MBA programlar­ına göre daha yüksek bir ücret gerektiriy­or. Program 3 yarıyıl sürüyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye