Sabah

Kerem ALKİN

-

TürkIyE’nIn, BIr ülkEnIn GüvEnlIğI, sADECE sAvunmA, AskErI Boyutu IlE sınırlı DEğIl HIç kuşkusuz. TürkIyE’yI, BIr ülkEyI kEnDI CoğrAFyAsı­nDA lIDErlIğE tAşıyAn Dört tEmEl Güç, EkonomIk Güç, sIyAsI Güç, AskErI Güç vE BIlGI GüCü olArAk sırAlAnmAk­tA. Bu nEDEnlE, Türkiye’yi Avrasya’da, coğrafyası­nda liderliğe taşıyan bu dört sacayağını­n tümüne yönelik bir ‘GüvEnlIk konsEptI’ne ihtiyaç duymaktayı­z. TürkIyE’nIn EkonomIk GüCünü koruyACAk GüvEnlIk tEDBIrlErI, rEEl sEktör vE FInAnsAl sIstEmDE oluşAn EkonomIk vErIlErIn, ürEtIm vErIlErInI­n,

HAnE HAlkı vE şIrkEt vErIlErInI­n korunABIlm­EsInDEn, DAHA DA önEmlIsI TürkIyE sınırlArı IçInDE sAklAnABIl­mEsInDEn GEçIyor. Şirketleri­n denetimini yerli denetim firmaların­ın yapması yerine, yABAnCı DEnEtIm FIrmAlArı IlE yApmAk, şIrkEtlErI­mIzIn En mAHrEm vErIlErInI­n yurtDışınA çıkmAsı AnlAmınA GElIyor.

Bu yetmezmiş gibi, gerek özel sektör, gerekse kamu kuruluşlar­ımız, bakanlık ve güvenlik birimlerim­iz, yönetim süreçlerin­i dijital ortamda yönetmek adına, veri ve yazılım sistemleri­ni de uluslarara­sı kurumlarda­n sağlamakta­lar. Söz konusu yAzılım vE DonAnımlAr­DA yEr AlDığı IFADE EDIlEn ‘ArkA kApılAr’DAn AktArılDığ­ınDAn EnDIşE DuyulAn krItIk önEmDEkI vErIlErI korumAk ADınA, DünyAnın önDE GElEn EkonomIlEr­InIn tümü yAzılım vE DonAnımlAr­ını ‘mIllIlEştI­rmEyE’ özEn GöstErmEkt­ElEr. Türkiye’nin excel ortamındak­i şirket bilgilerin­in Arizona’da (ABD), sanayi sektörümüz­ün bilgilerin­in Waldorf’da (AlmAnyA) olduğu bir dünyada, Türkiye’nin ekonomik güvenliği açısından risk söz konusudur. KEzA, moBIl IntErnEttE ‘yErlI-mIllI’ yAzılım vE uyGulAmAlA­r BIr o kADAr önEmlI. Tüm kAyıtlArı BAtılı ülkElErDE tutulAn uluslArArA­sı sosyAl mEDyA uyGulAmA vE yAzılımlAr­ı, Türk toplumunun sosyo-psikolojik güvenliğin­in de risk altında olduğu AnlAmınA GElmEktE.

TürkIyE’nIn son 10 yılDA, sAvunmA sEktörünDE ImzA Attığı ‘yErlI-mIllI’ Dönüşüm BECErIsI, BIlHAssA 15 TEmmuz DArBE GIrIşImInI­n BErtArAF EDIlmEsI sAyEsInDE FETÖ HAIn yApısının DEvrE Dışı kAlmAsıylA BIrlIktE, tErörlE müCADElE vE sınır GüvEnlIğIn­E yönElIk GüvEnlIk opErAsyonl­ArınDA, TürkIyE’yE yAkışır, tArIHImIzD­E pEk çok DEFA kAnıtlADığ­ımız BIr BAşArı vE kArArlılık GEtIrmIştI­r. OrDumuz, EmnIyEtImI­z vE JAnDArmAmı­z IlE ImzA Attığımız Bu BAşArıyı tAçlAnDırA­CAk şEkIlDE, ülkemizin şirketleri­nin, hane halkının ekonomik bilgilerin­i, kişisel verilerini ‘GüvEnlI’ kılacak; ekonomi, siyaset, güvenlik alanında oluşturduğ­umuz bilgileri koruyacak, saklayacak bir ‘yErlI-mIllI’ sistem ve siber güvenlik tedbiri, Artık AlEnEn BAşlADığı IlAn EDIlEn 2. Soğuk SAvAş DönEmInDE, TürkIyE’yI ‘kArAr mAsAsı’nDA DAHA Güçlü kılACAktır.

kerem.alkin@sabah.com.tr EKONOMİ-POLİTİK

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye