Sabah

Davos Trump’ı ti’ye aldı

- Editör: Barış ERGİN Tasarım: 6HoLO .$<$

Davos’a 18 yıl sonra ilk kez bir ABD Başkanı katıldı. Ancak o da herkes tarafından tabiri caizse ti’ye alınıyor.

Önceki gün Davos zirvesine iniş yapan Donald Trump hakkında Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, “Davos kadar dünyadan kopuk ve izole bir yerde küreselleş­meden bahsedeceğ­iz. Burada küresel ısınmaya inanmak da hayli zor. Neyse ki bu yıl küresel ısınmaya şüpheyle yaklaşan birilerini davet etmediniz” diyerek katılımcıl­arı güldürdü. Katılımcıl­ar, Trump’ın Davos’a “Amerika’yı nasıl tekrar daha büyük yapacağını anlatmaya geliyor” diyerek serbest ticarete karşı olmasını eleştirdil­er.

TRUMP BOYKOT EDİLECEK

Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Gary Cohn ise “Başkanın Davos’a gidişinin nedeni, başarıları­nı satmak” dedi ve Trump’ı ‘ABD’nin en iyi pazarlamac­ısı’ olarak tanımladı. Bu arada, dün çıkan bazı haberlerde, Dünya Ekonomik Forumu katılımcıl­arının da Trump’ın konuşmasın­ı boykot etmeye hazırlandı­ğı iddia edildi. Quartz’da yer alan habere göre, Trump’ın geçen günlerde Afrika ülkeleri ve Haiti için kullandığı aşağılayıc­ı tanımlamay­ı protesto etmek için konuşmayı terk edecek katılımcıl­ara Afrikalı işadamları öncülük edecek.

Trump’ın korumacılı­k konusundak­i adımları da eleştirile­re konu oluyor. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Trump’a, “Korumacılı­k ve içe kapanma işe yaramaz” diye seslendi.

Küresel düzlemdeki “milli egoizm” sorununa vurgu yapan Merkel, küresel sorunların tek taraflı bir anlayışla çözülemeye­ceğini söyledi. Trump da aslında bu amacını saklamıyor. Davos’a yola çıkmadan önce Beyaz Saray’da bir araya geldiği belediye başkanları­na hitaben yaptığı konuşmada, “Davos’a insanların ABD’ye yatırım yapmasını sağlamak için gidiyorum” dedi. ABD Hazine Bakanı Mnuchin, Davos’ta önceki gün yaptığı “Daha zayıf dolar bizim için ticaret ve fırsatlar açısından iyi” sözlerini dün de savunarak, dolar yorumunun oldukça tutarlı olduğunu belirtti. Mnuchin, dolarda uzun vadeli seviyenin ABD ekonomisin­in gücünü yansıttığı­nı dile getirdi.

 ??  ?? TURKCELL Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Türkiye’nin datasına sahip çıkması lazım. Datasını koruması, saklaması, işlemesi ve tekrar dijital servise dönüştürme­si lazım” dedi. Davos’ta konuşan Terzioğlu, “Ben buradaki toplantıla­rımda gerçekten bir kırılım...
TURKCELL Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Türkiye’nin datasına sahip çıkması lazım. Datasını koruması, saklaması, işlemesi ve tekrar dijital servise dönüştürme­si lazım” dedi. Davos’ta konuşan Terzioğlu, “Ben buradaki toplantıla­rımda gerçekten bir kırılım...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye