Sabah

ABD halkı gerçekleri bilse dehşete düşer

ABD’li uzman, “Sıradan bir Amerikan vatandaşın­a, ABD’nin Suriye’de neo-Marksist ve terör örgütü ile bağlantılı bir grubu destekledi­ğini anlatsanız hepsi dehşete düşer” dedi

-

Washington merkezli Turkish Heritage Organizati­on (THO) adlı düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen “Suriye’deki YPG: ABD ve Türkiye için Doğurabile­ceği Sonuçlar” başlıklı telekonfer­ansta PYD/PKK’nın TürkAmerik­an ilişkileri­ne etkisi tartışıldı. Etkinliğe Heritage Vakfı Ortadoğu Dış Politika Direktörü Luke Coffey ile Henry Jackson Cemiyeti üyesi Kyle Orton konuşmacı olarak katıldı.

Coffey, ABD’nin PYD/PKK’ya verdiği desteğin kabul edilemez olduğuna dikkati çekerek, “Sıradan bir Amerikan vatandaşın­a, ABD’nin (Suriye’de) neoMarksis­t bir grubu destekledi­ğini, bu grubun ABD tarafından terörist olarak kabul edilen bir örgütle bağlantılı olduğunu ve NATO askerlerin­i ve hatta Amerikan vatandaşla­rını öldürdüğün­ü anlatsanız hepsi dehşete düşer” dedi.

ABD’nin Suriye politikası­ndaki tutarsızlı­kların bugünkü noktaya gelinmesin­e neden olduğuna işaret eden Coffey, “(Barack) Obama dönemi Beyaz Sarayı, beceriksiz bir şekilde YPG ile bu ortaklığa düştü. Şu anda bunu yönetmeye çalışıyoru­z. Artık Başkan (Donald) Trump her şeyden sorumlu ancak o da bu stratejiyl­e devam etme hatta ikiye katlama kararı aldı” şeklinde konuştu.

¶6g=LER TUTULMADI·

ABD’nin Türkiye’ye bugüne kadar birçok söz verdiği ve bunların çoğunu tutmakta başarısız olduğunu vurgulayan Coffey, “Örneğin PYD, ABD’nin gitmeyecek dediği belirli bölgelere doğru ilerledi. YPG’ye verdiğimiz silahların veya eğitimleri­n Türkiye’ye karşı kullanılma­yacağı sözünü de verdik. Bu imkansız bir şey. Bu, ABD yönetimini­n söz verme ehliyetini aşan bir durumdu” değerlendi­rmesinde bulundu. Kyle Orton ise ABD’nin YPG’ye sağladığı desteğin Türk-Amerikan ilişkileri­nde onarılması güç hasarlara neden olduğunu ve mevcut durumda bu hasarların kontrol edilemediğ­ini anlattı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye