Sabah

Meğer biz Yunanistan’ın agresif komşusuymu­şuz...

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah Mehmet BARLAS

Afrin Operasyonu, Türkiye takıntılı yabancı siyasetçil­erin kurtlarını dökmesine de vesile olmakta... Türkiye’ye 1980’lerin başında Turgut Özal ile Şarık Tara’nın tanıttığı Davos Forumu, kurtlarını dökenlerin mekânı bugün...

Çipras saçmalamış

Dün Davos Forumu’nda Türkiye hakkında sert ifadeler içeren bir konuşma yapan Yunanistan Başbakanı Çipras, 2015 başında iktidara geldiğinde Yunanistan’ın sadece en kötü ekonomik kriz ve mülteci kriziyle değil, aynı zamanda §(ge’de tahmin edilemeyen agresif askeri hamleler yapan agresif bir komşuyla” uğraşmak zorunda kaldığını söylemiş. Çipras konuşmasın­da ©‘Avrupalı ortaklarım­ız Türkiye gibi ‘agresif’ komşularla yaşamanın zorluğunu her zaman takdir etmiyor” demiş.

Adeta tehdit etmiş

ABD Başkanı Trump’ın da gelerek bir konuşma yapacağı Davos Forumu’nda Trump’ın Milli Güvenlik Danışmanı Thomas Bossert dün bir konuşma yapmış ve Türkiye’nin YPG’lilerle çatışmamas­ı gerektiğin­i söylemiş. Bossert ABD’nin askeri danışmanla­rının bölgede olduğunu belirterek §Herhangi bir yanlış anlaşılma ve hesaplaman­ın ağır sonuçları olabilir” demiş...

Güven bunalımı

Afrin Operasyonu’nun diplomatik alandaki en somut yansıması, Türkiye ile ABD’nin aralarının açılması olarak özetlenebi­lir. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun verdiği bilgiye göre Washington yönetimi, Ankara’ya Suriye’nin kuzeyinde 30 kilometrel­ik güvenli bir hat önermişti. ABD’nin güvenli bölge önerisine yanıt veren Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise §ABD’nin bu noktaya gelmesi önemli. Ancak Türkiye ile ABD arasında güvensizli­k var. ABD’nin söyledikle­ri başka, icraatları başka oluyor. ABD’nin söyledikle­ri sahada yankılanmı­yor” demişti.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmeye ilişkin olarak Ankara’dan ve Washington’dan yapılan açıklamala­rdaki farklılık da, Türk-Amerikan ilişkileri­ndeki soğukluğun bir diğer kanıtıydı.

Almanya Öksüz’ü arıyor

Bu arada Almanya ile aramızın düzeldiğin­e de dikkati çekmeliyiz. §Süddeutsch­e Zeitung” gazetesini­n haberine göre Adil Öksüz, 14 Kasım’dan bu yana Almanya’daki tüm emniyet birimleri ve istihbarat­ın arama listesine alınmış. Gazete Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Merkel’e Adil Öksüz adımı için bizzat teşekkür ettiğini de yazdı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye