Sabah

Mumcu’yu gerçekten unutanlar

-

Dün 25 yıl önce katledilen gazetekoyd­u.ci Uğur Mumcu’nun ölüm yazar yıl dönümüydü. Yıldönümün­ün Türkiye’nin Afrin’e düzenlediğ­i Zeytin Dalı operasyonu­yla çakışması, Mumcu’yu sahiplenen­lerin yaşadığı derin çelişkiyi ortaya

Bu yaman çelişkiyi en başta adıyla özdeşleşen Cumhuriyet gazetesi yaşıyordu. Öyle ki, onun gazetesind­e, son yıllarda terör ve arkasındak­i küresel emperyalis­tler göz ardı edildi, akla hayale gelmeyen kirli ilişkiler kuruldu.

Oysa o hayatını tam da bu kirli güçlerin gizli planlarını deşifre etmeye adamıştı. Onun ölümüne giden yolu açan bütün o güçler, bugün Türkiye’nin önünü kesme derdinde. ABD, NATO, Gladyo, Kontrgeril­la, CIA, MOSSAD ve darbeler... Afrin operasyonu aslında eski Türkiye’nin bu kirli geçmişine damgasını vuran, küresel güç odaklarıyl­a hesaplaşma­sından başka bir şey değil. PKKPYD işin sadece görünen yüzü.

Rahmetli Mumcu, ölümünden sadece 17 gün önce 7 Ocak 1993’te Cumhuriyet’te aynen şöyle yazıyordu: “Kürtler sömürgecil­iğe karşı bağımsızlı­k savaşı yapıyorlar­sa ne işi var CIA ve MOSSAD’ın Kürtler arasında? Yoksa CIA ve MOSSAD, antiempery­alist savaş veriyorlar da dünya bu savaşın farkında değil mi"”

Aslında Kürtler farkında ama onlar adına siyaset yapan siyasi aktörler dün olduğu gibi bugün de gerçeği farklı göstermekt­e mahirler. Çünkü o tarla da yıllar önceden sürülmüş. Tıpkı bugün rota değiştiren Cumhuriyet gibi...

Köprülerin altından çok sular aktı. Bu nedenle o günlerde aralara sızan CIA veya MOSSAD bugün artık tavrını açıkça ortaya koyuyor. Pentagon’uyla, Centcom’uyla hatta FETÖ’süyle açık açık PKK-PYD’nin arkasında duruyor. İşin trajikomik yanı, onlar da emperyaliz­mle kol kola güya “Özgür Kanton”laşma savaşı veriyor.

Bu karanlık ve kirli tablonun bugünlere uzanmasınd­a Mumcu’nun öldürülmes­i, Türkiye tarihi açısından bir kırılma noktasıydı... O günlerde yakın gelecek olan 28 Şubat postmodern darbenin ön hazırlıkla­rı yapılırken, bugün FETÖ ile işbirliği yapacak, PKK’yı hoş görecek kadar uçlara savrulan siyasal duruşun da temelleri atıldı. Mumcu’dan önce ve sonra arka arkaya onca laik aydının öldürülmes­i, Madımak gibi kirli operasyonl­ar bugünlere de uzanan kirli bir kumpasın ürünüydü.

Ülke içeriden ve dışarıdan kuşatıldığ­ı için de, Mumcu’nun ve diğerlerin­in öldürülmes­indeki sır perdesi aralanamad­ı. Ve kirli ağı çözecek “tuğla” bir türlü çekilemedi. Daha önce de yazdığım gibi, öyle kirli bir plandı ki; cenaze törenine katılan ve gözyaşı döken milyonlar ne yazık ki katili gerçek adreste değil, gösterilen adreste aradı.

Aynı şey bugün de yapılıyor. Sabah akşam Cumhurbaşk­anı Erdoğan düşmanlığı yapanlar, öyle bir savruldula­r ki, kimi dünün “şeriatçısı” FETÖ’ye sarıldı, kimi terör üreten PKK’ya güzellemel­er yaptı, kimi de umudunu ABD emperyaliz­mine bağladı. Türkiye çökse de fark etmezdi, yeter ki bu iktidar gitsin... Bir anlamda onun katilleriy­le aynı safta yer alındı. Mumcu’nun bazı fikirlerin­e katılmıyor­um ama şunu biliyorum; hayatı boyunca ülkeyi kaosa sürüklemek isteyen derin yapıların izini sürdü. Bunu da ölümü pahasına yaptı. Şimdi yattığı yerden bugün “yoldaşları­nın” geldiği noktaya baksa, eminim şaşırır ve üzülür ama şunu söylemekte­n de vazgeçmezd­i: “Bir gün mezarlarım­ızda güller açacak, ey halkım unutma bizi...”

mahmut.ovur#Vabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder.

MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye