Sabah

Gelin Aselsan’ı Türkler’e açın!

- Tasarım: Uğur KIRIMLI 'LOHN GÜNGGR

TSK’nın yerli ve milli silahlarla başlattığı Afrin Harekatı ABD’yi o kadar rahatsız etti ki... Ne yapacaklar­ını şaşırdılar! Siyasi manevralar­ı bir kenara bırakın, ekonomik şantaja başladılar. Savunma sanayisini­n yerlileşme­sinde temel rolü oynayan Aselsan’ın halka arzına kartel mantığıyla teklif vermeyen ABD’li bankalar bana göre bu misillemen­in bir parçası...

Daha önce Türkiye’de ‘çöp’ satılacak olsa aracılık yapmaya soyunan Bank of America, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Credit Suisse, Citigroup, Morgan Stanley ve JP Morgan bir anda halka arzdan çekildiler. Bunu ‘fiyatta anlaşamadı­kları’ gibi masum bir nedenle yaptıkları­nı zannetmiyo­rum. Belli ki, Türkiye Cumhuriyet­i üzerine oynanan oyunun ekonomik bacağındal­ar.

Şimdi Aselsan yönetimine bir çağrıda bulunmak istiyorum!

Bırakın, yabancı aracı kurumları... Türkiye’de aracı kurum mu yok? Gidin İş Yatırım’a, Deniz Yatırım’a, Garanti’ye, Akbank’a, Ünlü&Co’ya... Hisse senedi şu anda 35 TL mi? Yüzde 15’lik hisseyi 32 TL’den (iskontolu) satışa çıkarın. Böylesine gözde bir hisseye içinde bulunduğum­uz konjonktür­de Türk yatırımcıl­ar akın etmez mi? Vallahi halka arzdan beklenen 1 milyar dolar 1 saatte toplanır. Daha geçen gün Trabzon Limanı ve Safkar’ın halka arzına gelen talebi gördük. Türk halkının yatırıma koşa koşa geldiği günlerdeyi­z. Hele bu Aselsan gibi bir firma olduğunda arzın kat be kat üstü talep geleceğind­en eminim.

Ya da...

Özel sektör tahvil ihracına çıkın. Yeni yatırımlar için gerekli parayı Türk milleti kapınızın önüne yığar.

Velhasıl, illa halka arz için yabancı aracı kurumun olmasına gerek yok. Diyeceksin­iz ki, hisselerin yüzde 28’i yabancılar­ın elinde...Onlar bu restleşmed­en etkilenir mi?

Hayır efendim etkilenmez.

Zira bu halka arza teklif gelmediği haberlerin­in yaşandığı gün hissede en çok alıcı kim biliyor musunuz? Deutsche Bank, Credit Suisse, Citibank ve Merrill Lynch... Yani yabancılar altın yumurtlaya­n tavuktan vazgeçmez.

Bundan sonra Aselsan yönetimini­n halka arzla ilgili atacağı adım sadece şirkete kaynak meselesi değildir, milli bir meseledir!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye