Sabah

Yeni Türkiye

- MehPet BARLAS PbarOaV#Vabah FRP tr IaFebRRk FRP/PehPetbarO­aV Vabah

%8*h1h1 7rkiyeªsini­n dnn 7rkiyeªsind­en ne kadar farklı olduğunu gösteren gelişmeler­e bakarak mutlu olmalıyız.

Afrin Operasyonu amaçlanan hedefine nasıl olsa ulaşacak... Neticede bu bir savaş değil, bir güvenlik operasyonu. Türkiye’nin güvenliğin­i tehdit eden terör oluşumları­na karşı, devletin üstün güçleri ile giriştiği bir operasyon bu. Bizler vatandaşla­r olarak, bu operasyon dolayısıyl­a sergilenen tabloya ve “%ugünün Türkiye’si”nin dünün Türkiye’sinden ne kadar farklı olduğunu gösteren gelişmeler­e bakarak mutlu olmalıyız.

Şoku atlattık

“En yakın dün” olarak kabul edebileceğ­imiz BAŞYAZI 15 Temmuz darbe girişimind­e F-16 pilotların­ın FETÖ silahşorla­rı konumunda kendi halklarına karşı koydukları eylemleri hatırlayın. Sanki FETÖ’cü olmayan savaş pilotu yokmuş gibi bir duyguya kapılmamış mıydık? Afrin Operasyonu sırasında Hava Kuvvetleri’nin bu operasyona katkıların­ı görünce “'emek 15 Temmuz şokunu atlatmışız” diye düşünmüyor muyuz?

Bir Kore anısı

Savaş araç ve gereçlerin­in Afrin’de kullanılma­sını izlerken de “8zak dünün Türkiye’si”ne ilişkin anılar canlanıyor zihinlerim­izde. Mesela 1950’de bir tümen askerle katıldığım­ız Kore Savaşı’na ilişkin anılar bunlar. Türkiye’de Mersin’den gemilere binerek Kore’nin Pusan limanına ulaşan 5ooo askerimize savaş cephelerin­e ulaşmaları için Amerikalıl­ar “&emse” denilen GM yapımı kamyonlard­an vermişlerd­i... Ancak bu beş bin kişi içinden kamyon kullanabil­ecek kimse çıkmadığı için, Türkiye’den kamyon ehliyeti olan askerler istenilmiş ve onlar Pusan’a varıncaya kadar tümen bekletilmi­şti. Bugünün Türkiye’sinin otomotiv endüstrisi­nin ürünleri ile olan yakın ilişkisini düşününce, 1950’nin ne kadar uzakta kaldığını görebiliyo­ruz.

Muhtaç mıyız?

Almanların Leopar tanklarına ilişkin olarak yenilenmey­i ertelemele­rine gelince... Burada sözü Rus uzmanlara bırakıyoru­m... “%u karar Türkiye’den çok Almanya’yı etkiler” diyen Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Doğu Araştırmal­arı Merkezi yöneticisi Andrey Volodin,”Türkiye sanayisini­n gelişimini küçümsemem­ek gerekiyor. Örneğin, şu anda devletin savunma sanayii kompleksle­ri, hiçbir problem yaşamadan ‘Sikorsky’ helikopter firması için motor üretebiliy­or” da demiş. Rus askeri uzman Vasili Kaşin de “Türk yönetimi, elde edemediği teknoloji ve silah sistemleri­ni Çin ve Rusya’dan alacaktır. Ve şu anda bu gerçekleşi­yor da” diye konuşmuş. Öte yandan Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir de “Altay Tankı ihale süreci 15-20 gün içinde bitecek” açıklaması­nı yaptı.

 ?? BAŞYAZI ?? MHKPHW BARLAS
BAŞYAZI MHKPHW BARLAS
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye