Sabah

Şeref OĞUZ

- ÖNERİ-YORUM

KATABILIRI­Z), yıkıcı rekabet ile aile şirketini KRIZE sokmaları…

Ne mi demek istiyorum, detay vereyim: Son 1 yılda 110 BIN yeni şirket kuruldu, 40 BINI de kapandı. Rekor büyüyen dinamik bir ekonomide 110 bin şirketin kuruluşunu anlıyoruz. Fakat aynı ekonomik vasatta 40 BIN şIRKET NASıL BATAR? Bu soruya TOBB Başkanı 5IFAT HISARCıKLı­OğLU’nun cevabı var; “KARDEşLER KAVGASı.”

Peki, bu KARDEşLER NEDEN GEçINEMEZ? Çünkü KOBİ kurumsalla­şmamıştır ve ELTILER GELINLER SAVAşı, ortakları birbirine düşürmüş, hanede kalmayan huzur, şirketi de kapanmaya sürüklemiş­tir.

Rakam m? Genelde eltikrasi ile yönetilen iş dünyamızda aile şirketleri­nin ancak üçte biri ikinci nesle kalabiliyo­r. Üçüncü nesle kadar yaşayanlar­ın oranı %10 CIVARıNDA ve bunlar da genelde kurumsalla­şabilenler.

Eltiler, şirketi NASıL YöNETIYOR dersiniz? Birkaç örnek diyaloga buyurun; “NEDEN sabahları sen erken gidiyorsun, abin NE ZAMAN sabah dükkânı açacak? Onların şunu da var. BEN DE ISTERIM.” Netice; erkek patronları­mız, iş yaparken gösterdiği dinamizmi, ORTAğıYLA GEçINIRKEN başaramıyo­r ve devreye eltikrasi giriyor.

Kadının yönetimde daha fazla söz sahibi olmasını savunur dururum. Ancak kurumsalla­şma olmayan şirkette ELTIKRASI türü bir KADıN YöNETIMINI kastetmiyo­rum.

Türkiye’nin KURUMSALLA­şMış şIRKETLERE ihtiyacı var ve kıt kaynakları­mızla kurduğumuz şirketleri­mizi, AILEMIZIN OYUN BAHçESINE büründürme­nin âlemi yok.

seref oguz#sabaK com tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye