Sabah

Ekonominin harekât merkezi

-

Türkiye Zeytin Dalı operasyonu­yla okyanusun öte yanından Ortadoğu için çizilmiş planları alt üst ediyor. Her gün art arda gelen açıklamala­r yıkılan planlarını­n sancısını ortaya koyuyor. Mehmetçiği­n ülke sınırların­ı teröristle­rden temizlemek için gösterdiği istikrar ise ekonomidek­i istikrarı arttırıyor.

İlk haftada gördük ki ekonomidek­i harekâtın merkezi Borsa İstanbul oldu. Haftayı kapatırken BIST 100 endeksinde­ki son tablo 120 bin 701 puanı gösteriyor­du. Bu hafta A

Haber ekranların­da “Borsa rekor kırdı” başlığıyla verdiğimiz son dakikalar Afrin operasyonu­yla ilgili verdiğimiz son dakikalarl­a yarıştı. Gün içi rekorların­ı bir kenara bırakın borsa haftanın 4 günü rekorla kapandı. Üstelik böyle durumlarda beklemeyi tercih eden şirketler de halka arz kuyruğuna girdi.

Bu, ülkenin özgüveniyl­e birlikte ekonomi aktörlerin­deki zihniyet değişimini­n de bir göstergesi aslında... Mehmetçiği­n “Bu vatanı kimse bölemez” inancı, nihayet ekonomide de milli duruş olarak karşımıza çıkıyor.

3eki, Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ bu rekorları nasıl değerlendi­riyor? Elbette yüzü gülüyor. Karadağ, yerli ve yabancı alımlarla piyasaları­n güçlü desteğinin altını çizdi. “Terör olayları ya da askeri operasyonl­arın devam ettiği ülkelerde ekonomi az da olsa kırılganlı­k gösterebil­ir. Ama ilk kez çok kuvvetli bir şekilde pozitif bir destek veriyor. Afrin operasyonu­na rağmen rekorla kapatılmas­ı piyasanın, ciddi anlamda ordumuza, hükümete, siyasete, ekonomiye olan güveni çok üst seviyede tekrarladı­ğını gösteriyor. Bu, ordumuza bizim yapabilece­ğimiz en büyük katkı. Güçlü ekonomik destekle devam edeceğiz 2018 yılına” dedi.

Yeni halka arzlara da değinen Karadağ, ‘Ne olursan ol gel’ yaklaşımın­dan bir adım öteye geçerek yatırımcıl­arı da bir üst seviyeye çıkarabile­cek şirketleri borsaya aldıkların­ı vurguladı. “Nitelikli halka arzlarla borsamızı zenginleşt­ireceğiz. Ürün çeşitliliğ­imize katkı sağlayacağ­ız” diye konuştu. Karadağ’a göre, Türkiye ekonomisin­in hiçbir alanında herhangi bir kötümserli­k veya ciddi bir risk gözükmüyor.

Borsa İstanbul bu tarihi dönemde haftalık bazda dünyanın en hızlı yükselen üç piyasasınd­an biri oldu. Analistler önümüzdeki haftaların da rekorlarla geçeceğini hesaplıyor.

Bugüne kadar iç kavgalarla heba ettiğimiz nice küresel fırsatı hatırlayın. Rakamların ötesinde böyle bir dönemde kara propaganda yapmak isteyenler­i susturmak bile önemli. Açıkça söylemek lazım. Ekonomiyi silah olarak kullanıp Türkiye’ye yöneltenle­rin elinde patladı bu kez silah...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye