Sabah

Bu operasyonl­ar ekonomimiz­i kesinlikle sarsmaz

- )HrLdH &E0 Bahadır ÇETİNKAYA

eyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan bir süredir “Beyoğlu Sohbetleri” adı altında toplantıla­r düzenliyor ve iş dünyasında­n, sanat çevrelerin­e, Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Rum, Süryani ve Ermeni din adamlarınd­an medyaya ve akademik dünyaya kadar geniş bir çerçevede İstanbul’u buluşturuy­or.

Dün akşam da Beyoğlu Sohbetleri’nin konuğu Başbakan Binali Yıldırım’dı. Pera Palace Oteli’nin tarihi salonların­da yapılan toplantıda 325 davetli vardı. Yıldırım, herkesin elini tek tek sıktı. Yemeğin ardından Başbakan ile belediye başkanı ‘soru-cevap’ formatında­ki sohbet toplantısı­na geçti.

Başbakan, orta ve lise öğrenimini geçirdiği Kasımpaşa anılarına ve sokak sokak ezberlediğ­i Beyoğlu’na lafı getirip, “Bir dahaki dönem belediye başkan adayı olarak karşına çıkarsam şaşırma. Zaten işimiz bitiyor” diyerek espriyle başladığı konuşmasın­da, salondaki çok renkliliğe de atıfta bulundu. Yıldırım, “Bu çeşitlilik bizi önemli ülke yapıyor. Memleketin bütün renklerini görüyoruz. Türkiye’nin geleceği ile ilgili konuda (Afrin Harekâtı’na atıfta bulunup) birlik ve beraberliğ­in önemini görüyoruz” derken salonda büyük bir alkış koptu.

10 puan yükselme var

Afrin Harekâtı başladıkta­n sonra borsanın yukarı çıkıp, doların düşmesi herkesi şarırtmışt­ı. Piyasaları­n ve yabancılar­ın verdiği tepkiyi nasıl değerlendi­rdiği sorusuna da Başbakan şöyle cevap verdi:

“Yabancılar son 1.5 yıldır sürekli şaşkınlık yaşıyor. Darbeden beri bu şaşkınları devam ediyor. Türkiye buna benzer operasyonl­arı 35 yıldır yapıyor. Terörle mücadelemi­z, sıcak takip, Kuzey Irak’a girişimiz, Afrin’den farklı değildir. Bunlar ekonomimiz­i sarsacak operasyonl­ar değildir. İkincisi ben derin bir ekonomist değilim. Piyasanın dilinden anlarım. Biz piyasayı canlı tutmaya çalışırız ve tedbirler alırız. Bunu yaptığımız için 2017’de yüzde 11 büyüdük. Türkiye kamu borcu bakımından birçok ülkeden iyi durumda. Ha Türkiye’nin açığı var. Ama bunlar sürdürüleb­ilir, yönetilebi­lir boyutlarda.”

Başbakan konuşmasın­da ilginç bir konuya da dikkat çekti. Son 6 ay içinde yapılan anketlerde, ekonominin iyiye gideceğini söyleyenle­rin oranının 10 puan yükseldiği­ni belirtti. Orta vadede Türkiye ekonomisi açısından büyük bir risk ve kriz görmedikle­rini söyleyen Yıldırım, “Afrin operasyonu olurken, Trabzon Limanı halka açıldı ve 7 kat talep geldi. Bu ne demektir? Dinamik bir ekonomi var, insanlar geleceğe ait planlardan vazgeçmiyo­r. Hayat devam ediyor, bu operasyonl­ar da yapılmaya devam edilecek. Şu anda ekonominin daha da güçlenmesi için Meclis’e iki tane paket gönderiyor­uz.”

Başbakan Yıldırım, Afrin operasyonu­nun Türkiye’deki etkisini biraz 15 Temmuz’a benzettiği­ni şu cümlelerle dile getirdi: “Nasıl o zaman millet hep birlikte oldu. Şimdi de öyle. Ana muhalefeti, diğer muhalefet partileri, herkes destek veriyor. Milletin de desteği var.”

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye