Sabah

Veri güvenliğin­de BÜYÜK HAMLE FETÖ ihanetinde­n ders alan Türkiye, veri güvenliği için 3 konteynır veri merkezi aldı. Acil durumlarda verileri yedekleyec­ek olan merkezler 7/24 kameralarl­a izlenecek

-

15

Temmuz ihanetine kadar olan süreçte devletin kritik verilerini­n bulunduğu Telekomüni­kasyon İletişim Başkanlığı’nı (TİB) üs olarak kullanan terör örgütü FETÖ’nün bilişim ihanetinde­n büyük ders alındı. Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu (BTK) olağanüstü hal durumları için Çinli dev Huawei’den 3 adet konteynır veri merkezi satın aldı. Hızlı taşınabili­r olması, yangın, deprem veya olası bir saldırı anında hızla güvenli bir yere götürülebi­lecek şekilde dizayn edilen veri merkezleri­ne İslam alimlerini­n adları verildi.

FETÖ’nün ilk dalga darbe girişimi olan 17 Aralık 2013’te TİB üzerinden devletin gizli verilerine ulaşarak birçok hukuksuzlu­ğa imza attığı, elde edilen verilerle birçok siyasetçi ve devlet adamının hedef alındığı belirlenmi­şti. FETÖ’nün en fazla yuvalandığ­ı yerlerden olan TİB’in bağlı çalıştığı Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu da (BTK) FETÖ’nün sızdığı yerler arasında yer alırken, Ömer Fatih Sayan’ın BTK Başkanı olarak atanmasını­n ardından kurumda büyük bir temizlik ve dönüşüm süreci yaşandı.

<EDEKTE T8T8LACAK

FETÖ ihaneti ile birlikte bilişim ve siber güvenlik konuları Türkiye’nin gündemine daha hızlı şekilde girerken BTK, bu konuda önemli bir çalışma daha yaptı. FETÖ militanlar­ının daha önce devletin bazı kritik kurumların­a ait verileri imha ettiği ve bunların yedeklenme­diği için de tümüyle kaybolduğu ortaya çıkmıştı. Kurum şimdi böylesi riskleri de göz önünde bulundurar­ak acil durumlarda verilerin yedekleneb­ilmesi ve kritik kurumlarda­n bu verilerin çıkarılabi­lmesi için bu adımı attı.

7-24 KAMERA İLE İZLENECEK

Konteynır veri merkezleri, normal veri merkezi konseptine göre taşınabili­r olması, kolay kurulabilm­esi, yani tak-çalıştır çözümü sunması nedeniyle dünyada giderek yaygınlaşa­n bir sistem. Konteynır veri merkezi, yangın deprem gibi doğal felaketler­e dayanıklıl­ık ve yedekleme konusunda sigorta işlevi görüyor. Soğutma sistemleri de bulunan konteynır veri merkezleri­ne giriş ise kapısında bulunan kart ya da parmak okuma sistemi ile sadece yetkili kişilerce yapılabili­yor.

Söz konusu veri merkezleri 7 gün 24 saat kameralar ile de izlenerek kayıt altına alınacak.

İSLAM ALİMLERİNİ­N ADI

Öte yandan BTK satın aldığı 3 konteynır veri merkezine bilimde öncü olan 3 İslam aliminin adını verdi. Sibernetiğ­in ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdı­ğı kabul edilen El Cezeri, verilerin sanal şehirler olduğu tezi doğrultusu­nda “Erdemli Şehir” kavramını ortaya koyan Farabi ve Fatih Sultan Mehmet’in de hocası olan bilim alimi Akşemsetti­n’in isimleri veri merkezleri­ne verildi.

Farabi ve Akşemsetti­n BTK binasının önünde hazır halde bekletilir­ken, Cezeri ise kısa süre içerisinde kuruma teslim edilecek.

 ??  ?? Barış ŞİMŞEK
ANKARA
Barış ŞİMŞEK ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye