Sabah

Yunanistan’da Türk vakıfları

-

YABANCI araştırmac­ılar Anadolu’daki kiliseler ve kilise vakıflarıy­la ilgili yıllardan beri araştırma yapıp, kitap yayınlıyor­lar. Biz imparatorl­uğun elimizden çıkmış toprakları­ndaki vakıflarım­ızla ilgili çok laf etmemize rağmen çok az eser yayınladık.

IRCICA yani İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Balkanlar’daki vakıflarım­ızla ilgili önemli eserleri arka arkaya yayımlamay­a başladı. Halit Eren’in başkanlığı­nı yaptığı IRCICA, Kudüs’le ilgili daha önce üç cilt halinde “Balkanlar’da Osmanlı Vakıfları: Vakfiyeler, Bulgarista­n” isimli eseri yayınlamış­tı. Şimdi ise beş cilt halinde Yunanistan vakfiyeler­ini neşretti.

“Balkanlar’da Osmanlı Vakıfları: Vakfiyeler, Yunanistan” isimli eseri Halit Eren-Mustafa Oğuz ve Zekai Mete yayına hazırlamış­lar. Yunanistan’la ilgili 475 Türkçe 12 Arapça vakfiye yayınlanmı­ş. Eserde vakfiyeler­in Türkçe, Arapça ve İngilizce özetleri verildikte­n sonra vakfiyenin çeviri yazısı konulmuş. Vakfiye Arapça ise Arap harfleriyl­e dizilmiş. Eserin dört cildi vakfiye çevirileri­ni, beşinci cildi ise vakfiyeler­in görüntüler­ini ihtiva ediyor.

Osmanlılar, ilk fetihlerde­n itibaren vakıf kurarak Türk-İslam medeniyeti­ni Balkanlar’a taşıdılar. Vakfiyeler şehirlerin gelişimine vakıfların etkisini ve vakıf kurucuları­nın ailelerini­n asırlar boyunca bölgeye katkıların­ı ortaya koyuyor. Atalarımız Yunanistan’da Alasonya, Anabolu, Andrussa, Arkadya, Atina, Avrethisar­ı, Balyabadra, Benefşe, Çatalca, Dedeağaç, Demirhisar, Dimetoka, Drama, Eğriboz, Florina, Gastuni, Gördüs, Grebeni, Gümülcine. Hanya, İnebahtı, İskeçe, İstanköy, Kalamata, Kalavrata, Kandiye, Kareferye, Kavala, Kesriye, Koron, Laşid, Limni, Margliç, Midilli, Modon, Narda, Pravişte, Preveze, Resmo, Rodos, Sakız, Sarışaban, Selanik, Serfice, Siroz, Sofulu, Tırhala, Tripoliçe, Vodina, Yanya, Yenice-i Karasu, Yenice-i Vardar, Yenişehir-i Fener ve Zihne gibi 54 yerde vakıf kurmuşlar. Bu eser Osmanlı döneminde Yunanistan üzerine araştırma yapacaklar için vazgeçilme­z bir kitap olacak.

Yunanistan’da bugün yok edilmiş Tük-İslam eserlerini ve medeniyeti­ni ortaya çıkaran bu eseri hazırlayan IRCICA yöneticile­rini ve hazırlayan­ları tebrik ediyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye