Sabah

OSMANLI, EYÜP SULTAN’DA DUAYLA SEFERE ÇIKARDI

Osmanlı döneminde sefere Eyüp Sultan’da dua edilerek çıkılır, ordunun muzaffer olması için imparatorl­uğun her tarafında Fetih Suresi okunur ve dua edilirdi. Osmanlı padişahlar­ı türbelerde fakirlere sadaka dağıtırdı. Osmanlı ordusunun sefere çıkışı haşmetl

-

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kararıyla, camilerimi­zde yatsı ve sabah namazı öncesi veya sonrası Fetih Suresi okunup, ordumuza dua edilmeye başlandı. Ordumuz sefere çıktığında camilerde dua etmek eskiden beri süregelen bir geleneğimi­z. Osmanlı döneminde sefere dua edilerek çıkılır, daha sonra da ordumuzun muzaffer olması için imparatorl­uğun her tarafında Kuran-ı Kerim okunarak, dualar edilirdi.

TUĞLAR DİKİLİYOR

Osmanlı İmparatorl­uğu’nda herhangi bir ülke ile savaşmaya karar verileceği zaman padişahın huzurunda bir meclis toplanırdı. Divân-ı Hümayun üyelerinin yanı sıra kaptan paşa, şeyhülislâ­m, yeniçeri ağası ve bazı beylerbeyi ve komutanlar da katılırdı. Herkese söz hakkı verilerek fikri alınırdı. İlgililerd­en ordunun, donanmanın ve hazinenin durumu hakkında bilgi alınırdı. Bir yere savaş açmadan önce devrin şeyhülislâ­mı veya önde gelen din adamlarınd­an savaşın meşruluğun­a dair fetva alınırdı. Fetva alınıp, savaş kararında ittifak edilince padişahın tuğları dualarla Cebehâne’nin önüne dikilirdi.

SEFERE TÖRENLE ÇIKILIRDI

İstanbul alındıktan sonra Osmanlı orduları sefere çıkmadan önce padişahlar, ilk olarak Eyüp Sultan’ı, ardından da atalarının türbelerin­i ziyaret ederlerdi. Osmanlı padişahlar­ı gittikleri türbelerde fakirlere büyük miktarlard­a sadaka dağıtırlar­dı. Sefere padişah gitmiyorsa o zaman ordu komutanlığ­ına atanan serdarlar Eyüp Sultan Türbesi’ne giderlerdi. Ardından büyük bir merasimle padişah ve devlet ileri gelenleri İstanbul’dan yola çıkarlardı. Padişahın yakın maiyetini teşkil eden peykler, solaklar, müteferrik­alar bu merasim esnasında göz alıcı kıyafetler giyerlerdi. İstanbullu­lar da bu töreni seyre çıkarlardı. Osmanlı ordusunun sefere çıkışı çok haşmetli olurdu. Rengârenk kıyafetler içinde, bayrakları ve silahları ile çeşitli askeri kıtaların geçişi töreni seyreden herkesi hayran bırakırdı.

ZAFER İÇİN DUA

Osmanlı ordusu sefere çıktığı zaman imparatorl­uğun dört bir tarafındak­i kadı ve valilere emirler gönderiler­ek zafer için dua edilmesi emredilird­i. Bazen ordu sefere çıkarken, bazen de ordu düşman toprakları­na girdiği zaman bu emir gönderilmi­ştir. Kastamonu’dan Kerkük’e, Mısır’dan Bağdat’a kadar Osmanlı Devleti’ndeki bütün şehir, kasaba ve köylerdeki cami, mescit, tekke ve mübarek mekânlarda dua edilirdi. Bazen hangi surelerin okunup, dua edileceği yazılan emirlerde zikredilir­di. Çoğunlukla Fetih Suresi, bazen de Enam suresi okunurdu.

Sefer zamanların­da İstanbul’da bulunan âlim ve hâfızlar Eyüp Sultan Camii’nde toplanıp Kuran-ı Kerim’den birer cüz okurlar, hatim tamamlandı­ktan sonra ordunun muzaffer olması için dua ederlerdi. Sonraki günlerde ise İstanbullu­lar pazartesi ve perşembe günleri kendi semtlerind­e, müderris, âlim, talebe ve hafızlar ise selâtin camilerind­e toplanarak zafer için duaya devam ederlerdi. Ulema ve devlet adamları akşam namazından sonra Fetih Suresi ve bin bir kere Salat-ı Münciye duası okurlardı. Topkapı Sarayı’ndaki Hırka-ı Şerif Dairesi’nde ise Ayetelkürs­i okutulurdu.

Ordu sefere çıktığında camilerde sabah namazından sonra haftada iki gün Kuran-ı Kerim okunur ve askerin zafer kazanması için dua edilirdi. Veziriazam Merzifonlu Mustafa Paşa 1678’de Çehrin Seferi’ne çıktığında seferden dönene kadar pazartesi ve perşembe günleri seher vaktinde dua edilmişti. Donanma sefere çıktığı zaman da muzaffer ve galip olarak avdet etmesi için ulema, suleha ve fukara ile camilerde dua edilirdi. Devletin zor durumda olduğu dönemlerde beş vakit namazda dua edilir, ordunun muzaffer olması için Allah’a niyazda bulunulurd­u.

HEZARFEN Hüseyin Efendi, “Telhisül-Beyan fî Kavânin-i Âl-i Osman” isimli kanun mecmuasınd­a sefer duasının yapılışını şöyle anlatır:

“Sefere giderken ve düşman vilâyetine girildikde, her gün ikindi namazı kılındıkta­n sonra kethüda bey çadırından çıkıp iskemle üzerinde oturur. Yeniçeri ağasının iç ağaları ve adamları ve dairede olan ocak ağaları ayak üzere dizilip bir büyük daire olur. Ve her odanın adamları da çadırları önünde dizilip ve ordu-yı hümayunda İslam askerler dahi ayak üzere kalkıp orada ocak yazıcısı kethüda bey yanına gelip dua eder ve orada bulunanlar bir nefesten, Allah Allah sadasıyla yarım saat miktarı dağlar ve sahralar yankılanır. Üç defa Allah Allah sadasından sonra padişah hazretleri­ne, vezirlere ve ağalara ve bütün İslam askerine zafer duası edilip “hû” denildikte­n sonra herkes yerli yerine oturur. Bu kanun yeniçeri ocağı sefere çıkınca icra olunur.”

 ??  ?? ERHAN AFYON&U YAZDI
ERHAN AFYON&U YAZDI
 ??  ?? Osmanlı ordusu sefer yolunda. Kanuni, Eyüp Sultan’da dua ediyor
Osmanlı ordusu sefer yolunda. Kanuni, Eyüp Sultan’da dua ediyor
 ??  ?? Ayasofya Camii. Sultanahme­t Camii’nde mevlit.
Ayasofya Camii. Sultanahme­t Camii’nde mevlit.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye