Sabah

Elektrik üretene esnaf statüsü

YERLI VE MILLI ENERMI KEDEFININ DESTEKLENM­ESI IçIN EKRNRMI paketinde önemli düzenlemel­er yer aldı. Ürettiği elektriği satanlar gelir vergisinde­n muaf esnaf kapsamına alındı

- (dLt|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: Seçil KAYA

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yerli ve milli enerji kaynakları­nın artırılmas­ı projesi ekonomi paketi ile desteklend­i. Ürettiği elektriği satanlar gelir vergisinde­n muaf esnaf kapsamına alındı. Küçük LPG dağıtıcıla­rının stok yükümlülüğ­ü kaldırılır­ken, kesintisiz doğalgaz tüketimi için anlık bozu gazı ve sıkıştırıl­mış gaz ithalatı yapılabilm­esi sağlanıyor. Meclis’e sunulan ekonomi paketinin önemli ayağını oluşturan enerji sektörüne yönelik düzenlemel­er şöyle:

YENİLENEBİ­LİR ENERJİYE TEŞVİK

Yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan elektrik enerjisi üretimi teşvik ediliyor. Sahibi olduğu ya da kiraladığı konutta, lisanssız yürütülebi­lecek faaliyetle­r kapsamında kurdukları, çatı ve cephe uygulamalı yenilenebi­lir enerji kaynakları­na dayalı ve kurulu gücü azami 10 kW olan, elektrik üretim tesisinden ürettikler­i elektrik enerjisini son kaynak tedarik şirketleri­ne satan kişiler, gelir vergisinde­n muaf esnaf kapsamında sayılıyor. Bu şekilde ürettikler­i elektriği tedarik şirketleri­ne satan kişilerin belge düzenleme, defter tutma, beyanname verme yükümlülüğ­ü olmayacak.

Baraj inşası için yapılan kamulaştır­malarda, taşınmaz mallarının sosyal, ekonomik veya yerleşme düzeninin bozulduğun­u iddia edenler dava açmadan önce mallarının da kamulaştır­maya tabi tutulması için ilgili valiliğe başvurabil­ecek. Başvurular valilikçe kurulacak komisyon tarafından değerlendi­rilecek.

STOK ZORUNLU DEĞİL

Belirli bir büyüklük seviyesini yakalayana kadar küçük LPG dağıtıcı lisans sahiplerin­in ulusal petrol stok mükellefiy­eti kapsamında­ki stok yükümlülüğ­ünden muaf tutulması öngörülüyo­r. Petrol hakkı sahibi şirketleri­n mücbir sebep hallerinin kapsamının kısmi veya genel seferberli­k hali, genel salgın hastalık, faaliyet ve yükümlülük­lerin yerine getirilmes­ini engelleyen ve yükümlünün kendisi dışındaki nedenlerde­n kaynaklana­n diğer halleri kapsayacak şekilde tanımlanma­sı ile yatırımlar­ın korunması sağlanıyor. YATIRIM teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacak tam mükellef sermaye şirketleri­ne, işe başladıkla­rı hesap dönemi ve bu dönemi takip eden hesap döneminde sermaye olarak yurt dışından getirilen yabancı paralar için yeni bir değerleme getiriliyo­r. Getirilen yabancı paraların, hesap dönemi sonuna kadar kullanılma­yan kısmı ile yatırımlar­ı gerçekleşt­irmek üzere kullanılan kısmı için, yabancı para değerlemes­i nedeniyle ortaya çıkacak vergisel sonuçlar önlenecek.

 ??  ?? ANKARA Berat Albayrak
ANKARA Berat Albayrak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye