Sabah

Gençlere köyde iş bulunur mu?

-

Türkiye nüfusu 81 milyona yaklaştı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfus istatistik­leri gösteriyor ki Türkiye’de nüfus sürekli artış eğiliminde olmasına rağmen, nüfus artış hızı yavaşlamak­ta. Demografi toplumsal, siyasi ve ekonomik meseleleri yani yaşadığımı­z dünyayı daha iyi kavramamız­ı sağlayacak önemli bir araç... Yarın ocak ayı rakamların­ı öğreneceği­miz enflasyond­a bile izlerini görüyoruz bir süredir.

Nasıl mı? Nüfusumuz artık köylerden taşınıyor. Köy ve beldelerde­ki nüfus oranı 2017’de yüzde 7.5’e indi. Bir yılda köylerde 94 bin kişi azaldı. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu’nun verdiği şu örnek durumu izah ediyor herhalde. 5 bin küçük ve büyükbaş hayvanı olan bir köylü oğluna kız isteyecek. Yani en az 5 milyon liralık bir malvarlığı var. Kızın babası diyor ki “Oğlunuz şehirde güvenlik, şoförlük bir iş bulsun öyle izin veririm.” Köylü, Kemaloğlu’na dert yanıyor. “Biz üretiyoruz ama kazanan biz olmuyoruz. Gençler topraktan kazanamayı­nca televizyon­da gördükleri büyük şehirlere göç ediyor. Bir muhtar bir de biz yaşlılar kalıyoruz.”

Yeterli ürün üretilemey­ince de domates, soğan fiyatları artıyor. Peki ne yapmalı? Kemaloğlu, her köyün bir işletme haline gelmesiyle gençlerin köylerinde kalacağını düşünüyor. Bu ay içinde Gıda, Tarım ve Hayvancılı­k Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın açıklaması beklenen 250 örnek köy projesiyle de bu amaçlanıyo­r.

Tabii bir yandan da çocuklara, gençlere toprağı sevdirmek gerekiyor. Soruyoruz sömestr ya da yaz tatillerin­de çocuklar spor kampları gibi toprakla, üretimle buluşturul­amaz mı? Kemaloğlu diyor ki “81 ilde 2010 yılından beri Lider Çocuk Tarım Kampı 3roMesi uygulanıyo­r. 2017’de 2 bin 200 çocuk kamplarda doğa bilinci, tarladan sofraya gıda üretim teknolojil­eri hakkında bilgi aldı; tarımsal faaliyetle­ri tanıdı.

Bildiğim kadarıyla TİGEM’e bağlı çiftlikler ziyaretçil­ere açık. Özel sektörün de çiftlikler­ini ziyaretçil­ere açması gerekir. Tarıma hükümet büyük destekler veriyor. Ama köylü amcanın yaşadığına bakılırsa toprağımız­ın, topyekûn bir seferberli­ğe ihtiyacı var. Yoksa “limon pahalı, marul ithal, aracı kazanıyor, gıda enflasyonu canavar” diye dert yanmakla elimize bir şey geçmez.

TZiWWer #ozlemdoJan­er ozlem doJaner#aKaEer Fom Wr

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye