Sabah

Kissinger’ın Türkiye kâbusu

-

Bir zamanlar dünyanın hâkimi olan ‘süper güç ABD’ şimdi hafakanlar içinde. Her projesi birer trajediye dönüşüyor. Bir anlamda Amerikalı diplomat/stratejist Henry Kissinger’ın 94 korktuğu başına geldi.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra )ranklin Roosevelt’in

ABD, İngiltere, SS&B ve Çin dörtlüsünü­n yeryüzünü idare etmesini öngören ‘)our 3olicemen Dört -andarma’ doktrinini­n fanatik savunucula­rından Kissinger’a göre en ölümcül tehlike diğer başkentler­in Washington karşıtı bir safta buluşmasıy­dı.

Artık bilmeyen kalmadı. Avrupa ve Asya’daki Amerikan ittifak sisteminin temeli Japonya, Hindistan, Pakistan, 7ürkiye ve İran üzerinden Çin ile Rusya’nın kuşatılmas­ına ve bu aktörlerin ‘güç dengesi’ adı altında birbirleri­ne karşı rakip olarak konumlandı­rılmasına dayanır.

Ne var ki Kissinger’ın Rusya, Çin ve Türkiye arasındaki yakınlaşma­yı önlemeye yönelik stratejisi 2000’lerden sonra çöktü.

Hatta dünya öyle dönüştü ki Ortadoğu ve Afrika’da Batı yanlısı rejimler bile ABD yönetimind­en hızla uzaklaşmay­a başladı.

Çoğu analizci bu tabloyu ‘ABD’nin hegemonik ölümü’ diye niteliyor.

★★★

ABD ile dünyanın geri kalanı arasındaki karşılıklı güven Soğuk Savaş’ın resmen bittiği 3 Aralık 1989’dan bu yana dibe vurmuş durumda. İşbirliğin­in yerini her şeyin bir silah olarak kullanılab­ileceği ‘hibrid savaşlar’ aldı.

Çünkü Amerikan yönetimi ile Rusya, Çin ve Türkiye arasında 1989’dan sonra hiç bir önemli konuda veya sorunda bir çözüme ulaşılamad­ı. Türkiye, Rusya ve Çin 2000’lerden sonra mecburen neo-revizyonis­t bir siyasete doğru evrildi. Yani uluslarara­sı normlara sadık kalarak ABD’nin emperyal siyasetine karşı çıktılar. İlk olarak Rusya, Soğuk Savaş sonrası ‘Büyük Batı ailesine’ katılma projesinde­n vazgeçti. Tıpkı Türkiye’nin AvruSa yolculuğun­da frene basarak 2007’den sonra direksiyon­u dünyanın diğer bölgelerin­e çevirmesi gibi.

★★★

Rusya, ‘Büyük Batı’ yerine diğer bölge aktörleriy­le ‘Büyük Avrasya’ ittifakına yöneldi. ABD bu büyük ittifakı önlemek için her ülkeye ayrı ayrı elma şekerleri uzattı. Ancak başarılı olamadı. Ne Rusya ne Çin ne de Türkiye aralarında­ki ittifakı ABD lehine bozmaya yanaştı.

Fakat Amerikan yönetimi hala tek kutuplu dünya refleksiyl­e hareket edip terör örgütlerin­den medet umuyor.

ABD’nin hazin sonunu gören akademisye­n -ohn Dunn, 0art 2015’te çıkan “Breaking Democracy’s SSell Büyüsü Bozulan Demokrasi¨de boşuna şu hayati tavsiyede bulunmamış­tı...

“Artık yeni bir dünyaya adım atıyoruz. Yeni bir küresel siyasi mimari gerekiyor. Yok olmakla karşı karşıya kalan türler nasıl davranışın­ı değiştiriy­orsa bizler de yaklaşan fırtınaya karşı siyasi muhakememi­zi değiştirme­liyiz. Öteki’yi barbarlar diye görmek artık bir çeşit çözüm değil...”

Görünen o ki, Amerikan yönetimini­n stratejisi­ni değiştirme­dikçe içine yuvarlanac­ağı girdabın daha da derinleşec­eğidir. Zira Washington ne yapsa da bütün bu serencam daha fazla kutbun ortaya çıkacağı küreselleş­miş bir dengede demirleyec­ek

1O7 Uluslarara­sı diplomasid­e Rusya, Çin ve Türkiye gibi aktörlerin ABD’yi ‘by pass’ ederek ittifak kurmasına ‘Kissinger kâbusu’ deniliyor.

 ??  ?? %erFan TUTAR
%erFan TUTAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye