Sabah

TrkL\H·\lH huzura kavuştular

- Uğur YILDIRIM

yönelik gerçekleşt­irilen Zeytin Dalı Harekatı kapsamında doğu cephesinde ilk kurtarılan köy olan Kastel Cindo köyünde yaşayan Sabri Cindo (72) ve Hatice Cindo (68) terörle geçen korku dolu yılları SABAH’a anlattı. 500 haneli köyde yıllarca tek başına yaşamak zorunda kaldıkları­nı ifade eden Sabri Cindo, “Köyümüz PYD/PKK terör örgütünün işgaline geçince herkes bir tarafa kaçmak zorunda kaldı. Kimi Halep’e gitti kimi de Avrupa’ya. İlk önce çocukları olanlar kaçtı. Kimse çatışmalar­ın teröristle­rin esareti altında yaşamak istemedi” diye konuştu. Koca köyde bir başına yaşamanın çok zor olduğunu anlatan Hatice Cindo da “4 çocuğumuz vardı. Hepsi Almanya’ya gitti. Buradaki evimizi tarlalarım­ızı bırakıp gidemedik. Sonra da bir başına yaşamak zorunda kaldık. Çok zor günlerdi. Çok korktuk ama şükür kurtulduk. Türkiye köyümüzü temizledi. ÖSO’dan geçenler her gün ‘bir ihtiyacını­z var mı?’ diye soruyor. Türkiye’den insanlar geliyor. Bize yardım getiriyor. Türkiye’ye binlerce kez teşekkür ediyoruz” dedi. Azez’de yardım çalışmalar­ı yapan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) yaşlı çifte de gıda kolisi verdi.

HAFtA IçInDE AmCAm Dr. GürBüz BArlAs HAyAtA GözlErInI yumunCA, mEslEklErI­nDE zIrvEyE çıkmış, toplumA mAl olmuş, sEvIlEn InsAnlArDA­n BIrInIn yAkını, yAnI yEğEnI olArAk nElEr HIssEDIlEC­EğInI BIr kEz DAHA yAşADım. Çok IyI yEtIşmIş, GErçEktEn uzmAn BIr CErrAHtı AmCAm. Toplumun HEr kEsImInDEn tEDAvI EttIğI HAstAlArı vArDı. İstAnBul Tıp FAkültEsI’nDEn sonrA AmErIkA’DA, ClEvElAnD’DA sunI BöBrEğI yApAn DâHI Doktor KolF’un AsIstAnı olmuştu. CHICAGo kEntInDE sunI BöBrEk mErkEzInI o kurDu. İstAnBul’DAkI AmErIkAn HAstAnEsIn­DE 50 yıl HIzmEt EttI.

Farklı bir amca

Bütün BunlAr AmCAm GürBüz BArlAs’ı uzAktAn yA DA yAkınDAn tAnıyAnlAr­ın DA BIlECEğI şEylEr. OysA BEn GErçEktEn çok IyI BIr AmCAnın nE DEmEk olDuğunu GürBüz AmCAmlA BIrlIktE GEçEn 70 yılı Aşkın sürEDE yAşAyArAk öğrEnDIm. HEr şEyInI yEğEnlErIy­lE pAylAşAn, BAşı sıkışAnlAr­ın önCE onA BAşvurDukl­Arı BIr AmCAyDı. Bu AmCAlıktAn BEnIm ArkADAşlAr­ım vE torunlArım BIlE pAylArını AlDılAr.

Hep birlikteyd­ik

Tıp FAkültEsIn­DE öğrEnCIykE­n vE ArkADAşlAr­ı IlE DErs çAlışırkEn çoCuk olAn BEnI DE yAnınDA tutArDı... AnAtomInIn nE DEmEk olDuğunu öylECE öğrEnmIştI­m. BEnI AmElIyAt yApArkEn BEnI DE AmElIyAtHA­nEyE Almıştı vE DAHA IlErI yıllArDA BEn AmElIyAt olurkEn o DA AmElIyAtHA­nEDEyDI. AmCAmın ArkADAşlAr­ı BEnIm DE ArkADAşlAr­ım olDu vE BEnIm ArkADAşlAr­ım DA onun ArkADAşlAr­ı olDulAr.

Bir ömür geçti

SEvGIlI GünGör UrAs’ın MIllIyEt’tE yAzDığı GIBI GürBüz BArlAs “hLKE sOruNLArıN­A DuyArLı BIr ENtELEKtüE­LDI. ÇOK KIşIyE şIFA DAğıtAN, HAstALArıN­A ILGIsINI DEvAMLı tutAN BIr HEKIMDI.” AmA o AyrıCA BEnIm AmCAmDı. AklımDA BIr Anı DEğIl, BIrlIktE GEçIrDIğIm­Iz BIr ömür vAr. Onu HAtırlArkE­n YAHyA KEmAl’In “RINDLErI ÖLüMü”nDEn DIzElEr DE GElECEk DIlImIn uCunA...

“ÖLüM AsuDE BAHAr üLKEsIDIr BIr rINDE; / GöNLü HEr yErDE BuHurDAN GIBI yıLLArCA tütEr./ VE sErIN sErvILEr ALtıNDA KALAN KABrINDE/ HEr sEHEr BIr GüL AçAr; HEr GECE BIr BüLBüL ötEr.”

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye