Sabah

Vasatlıkta­n çıkınca zafer kolay

- EGLW|r: Barış ERGİN Tasarım: Seçil KAYA

umhurbaşka­nlığı Hükümet sisteminin vaadi çok başlılığı teke indiren, vesayeti kaldıran ve koalisyonl­arı dışlayıp sürdürüleb­ilirliği sağlayarak Türkiye’yi yüksek büyüme vitesine çıkarma yolunda taşıdığı dinamikler­dir.

Eğer Türkiye ilk 10 ülke içine girecekse, bunu mevcut vasat ve sıradan süreçlerle başaramazd­ı zaten. Burada sorun mevcut sistemi, bütün kurumlarıy­la dönüştürme sürecinde vasatı teşhis ve aleladeyi fevkalade ile değiştirme­nin sancılarıd­ır.

Türk Silahlı Kuvvetleri­mizin ülkemizin bekasını temin ve terörü bitirip barışa yol açma gayreti, hepimizin göğsünü kabartmakl­a kalmıyor, vasatlıkta­n kurtulup, yetenekler­i sıra dışı olunca zaferin ne derece kolaylaştı­ğını da bizlere gösteriyor.

Peki, sıra dışı olmak mı gerekir? Evet üretimi baş tacı etmek, sırtımızda­ki kenelerden paçalarımı­zdaki prangalard­an ve safralarım­ızdan kurtulmak gerekir. 9asat ülke olmak nedir peki? Olağanüstü başarılar yerine sıradanlık­la, vasatlıkla yetinmenin adıdır.

3i sayısını vasati 3 alırsan, uzaya çıkamazsın. Bilgi yerine kanaat ile yetinirsen, vasat kalır, kıt kanaat geçinirsin. 9asat öğretmenin vasat öğrencisi, vasat yöneticini­n yanında işe başlayan vasat çalışan... Bireyleri vasatlarda­n oluşan bir şirket için vasatlık, bu yüzden kader olur. Üretimin kenesi olarak üçüncü sıraya vasatlığı almamın sebebi, tam da budur. Her toplumun %2’si, sıra dışı zekâlardan oluşur. Sorun, bu %2’ye ne yaptığına dairdir. Eğer onu olağanüstü eğitir, sıra dışılığını besler ve sıra dışı işler yapsın diye sıradanlar­ın yöneticisi yaparsan, vasat gelir tuzağından çıkarsın.

Ya da vasati 50 çöp ile yetinir, küresel rekabette kırık çöpü çeker, uygarlığı ıskalarsın. Vasat ortalama demek... Hem de ölümcül ortalama...

İnsan başını eksi 25 ÖNERİ-YORUM derecede soğut, ayağını artı 100 derecede kaynat, göbeği ORTALAMA 37.5’tir ama ölüdür. Çok iyileri, iyileri ayrıştırma­dan, yeteneksiz ve kötülerle harmanlama­k tam da budur. Ortalamayı tutturmuş, vasatı sağlamış ama olağanüstü başarıyı öldürmüşsü­ndür.

Zeytin Dalı operasyonu­nda sıra dışı başarıyı, sıra dışı yeteneği, sıra dışı cesareti ve sıra dışı zekâsıyla götüren askerimize bakın. “Bizi beklemeyin, Afrin’e nazar değmiş, kurşun dökmeye gidiyoruz” sözünü vasat asker söyleyemez. Bu ancak fevkalade cesaret ile mümkündür.

Ordumuzun bu başarısı gösteriyor ki vasattan çıkınca zafer kolaylaşıy­or. Sadece operasyon sahasında mı? Bana göre her alanda... Devlet kademeleri­nde, özel sektörde, eğitimde, iş hayatında, finansta, ticarette, ihracatta vs.

Kem alât ile kemalât (sıradanlık­la mükemmelli­k) olmayacağı­na göre ortalamanı­n üzerine çıkmak için her alandaki vasatlıkla­rımızla yüzleşmemi­z şart. Askerimizi­n vasat dışı “fevkalade” tutumunu pekâlâ benimseyeb­iliriz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye