Sabah

Vatikan’ın önemini Feto 1998’de anlamıştı

-

CHP Kurultayı’nda genel başkan adayı olan Muharrem İnce’nin “Kaoak saraydaki caKil” benzeri cümlelerle dolu konuşmasın­ı izlerken, “Bunlar ağzı bozuk olmayı siyasi kararlılık zanneden bir kadro mu acaba” diye düşündüm.

Ağzı bozuklar

Yarına dönük bir vizyon açmak yerine çağı geçmiş düşünceler­i proje olarak sunmak ve Tayyip Erdoğan takıntısın­ı kişilikli siyaset zannetmek, ne yazık ki bugünün Türkiye’sinde ana muhalefeti simgeliyor. Bunlara cevap yetiştirme­k çabası da siyaseti BAŞYAZI toptan aşağıya çekiyor. Afrin operasyonu­nda şehitler verirken, siyasetçil­erin ağızlarınd­an çıkanlara biraz daha dikkat etmeleri daha doğru olmaz mıydı?

Papalık nedir?

Oysa siyaset çok boyutlu ve çok bilinmeyen­li karmaşık bir ilişkiler ağıdır da... Argo kelimeleri aramak için harcanan zamanı, bugünün dünyasını anlamaya harcasalar, siyasetin kalitesi yükselirdi... Örneğin Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Vatikan ziyareti dolayısıyl­a “Papalık ne demektir” sorusuna Google amcadan cevap arasalar, beyin hücreleri gelişirdi.

Feto ve Papa

Bir gün için kısır siyaset sarmalında­n çıkıp ben bunu yaptım ve Cumhurbaşk­anı’nın Vatikan ziyaretini­n ne anlama geldiğini anlamaya çalıştım. Düşünün ki İtalyan Hükümeti FETÖ okullarını­n açılmasına izin vermediği halde Fetullah Gülen bu ülkedeki faaliyetle­rini Vatikan üzerinden Hıristiyan dünyası ile ilişki kurmaya yoğunlaştı­rmıştı.

Feto Vatikan’da

Papa 2. Jean Paul’ü Şubat 1998’de Vatikan’da ziyaret eden Gülen, Vatikan’ın, 1965’te sonuçlandı­rarak dünyaya duyurduğu 2. Vatikan Konsili’nde benimsenen “Dinleraras­ı ve kültürlera­rası diyalog” tezini kendi çalışmalar­ında da kullanmaya başlamıştı. FETÖ’nün İtalya genelinde, Roma’da “Tevere Enstitüsü”, Milano’da “Alba Kültürlera­rası Derneği”, Modena ve Venedik’teki “Milad Kültürlera­rası Diyalog Derneği” olmak üzere 4 ayrı şehirde farklı diyalog dernekleri bulunuyorm­uş...

Kutsal peder

Papa, Katolikler­in başı olarak yeryüzünde­ki tüm Katolikler­in “Kutsal Pederi”dir, ama sadece ve sadece Vatikan devletinin devlet başkanıdır. Vatikan’ın bugünkü statüsü son hukuki şeklini Mussolini ile Vatikan’ın Dışişleri Bakanı Kardinal Gaspari arasında 26 Ekim 1926’da imzalanan “Concordat” (Mukavele) ile almıştır. 1948 Anayasası’na göre ise devlet ve Katolik Kilisesi, her biri kendi düzeni içinde, bağımsız ve egemendir. Bütün dinî mezhepler kanun önünde eşit olarak serbesttir. İtalyan kanunların­a aykırı olmadığı sürece, Katolik mezhebi dışındaki diğer dini mezhepler de kendi kuralları uyarınca örgütlenme hakkına sahiptir.

Papalık kompleksi

Dünyada Vatikan’ın doğrudan ya da dolaylı olarak sahibi olduğu veya yönlendird­iği günlük, haftalık ve aylık 200’den fazla gazete ve dergi, 154 radyo istasyonu veya emisyonu, 49 TV kanalı veya kablolu yayını bulunmakta­dır. Vatikan, dünyanın önde gelen birçok şirketinde hissedardı­r. Çeşitli ülkelerde sayısız gayrimenku­lü vardır. Birçok bankanın ortağıdır.

mbarlas#sabah.Fom.tr IaFebook.Fom mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye