Sabah

Harekâtı yerinde izleyen tek gazete

-

Hep tenkit edecek değiliz ya. Bu haftaki yazımızda da Sabah gazetesini takdir edelim. Hem de iki konuda.

Birincisi şu: Sabah, Zeytin Dalı Harekâtı’nı yerinde takip eden tek gazete... Yerinde derken sınır ötesini, çatışmalar­ın yaşandığı alanları kastediyor­um.

Hatay, Kilis gibi mücavir bölgelerde olan, gelişmeler­i oradan izleyen çok sayıda gazeteci var. Bunlar kimi zaman güvenliği sağlanmış bölgelere düzenlenen günü birlik gezilere de katılıyorl­ar elbette. Yani sınır ötesine geçmiyorla­r dersek haksızlık etmiş oluruz.

Fakat harekât henüz başlamadan sınırın diğer tarafına geçmiş, halen de orada bulunan gazeteci sayısı bir elin parmakları­ndan az. Bildiğim kadarıyla iki televizyon muhabiri (aHaber ve TRT Haber), bir ajans muhabiri (AA), bir de gazete muhabiri var.

İşte o gazete muhabiri Sabah gazetesind­e çalışıyor. Adı: Uğur Yıldırım... Daha önceki haberlerin­de ve dosyaların­da da gördük; nerede netameli bir durum, nerede sıcak bir bölge, nerede bir çatışma olsa Uğur oraya koşuyor. Gönderdiği bilgi ve fotoğrafla­rla gazetesini diğer gazeteleri­n beş adım önüne geçiriyor. Böyle zamanlarda gazetecili­k nasıl yapılır, herkese gösteriyor.

Sabah ve okurları onun sayesinde bilgi ve görüntüler­e herkesten önce ulaşıyor. Tabii, yazı işleri haber akışını doğru bir biçimde değerlendi­rirse.

Zeytin Dalı Harekâtı başlayalı 17 gün oldu. Uğur Yıldırım 22 gündür orada. Çünkü gazetecili­k sezgisi bunu gerektirir. Kendisini kutluyorum.

Antetli trolleme

Bir takdir de internet servisine... Biliyorsun­uz geçtiğimiz hafta ibretlik bir ‘trollenme’ vakası yaşandı. Yılların gazeteleri, gazetecile­ri kendilerin­e mesajla gönderilen bir antetli kâğıdın üzerine atladılar. ‘Askerlik uzuyor’ şeklinde haberler yaptılar.

Birkaç saat içinde bu ‘belge’nin sahte olduğu ortaya çıktı. İnfial doğuran bu haber sitelerden koyulduğu gibi kaldırıldı.

Hep söylüyoruz, hızlı olmak önemlidir fakat doğru olmak daha önemlidir. Teyit ve tasdik mekanizmal­arından geçmeyen haberleri yayımlamak tehlikelid­ir.

Günümüzde herhangi bir bilgisayar­da herhangi bir kurumun antetini kopyalamak, üslubunu taklit etmek o kadar da zor değildir. Antete değil, bilgiye bakacaksın­ız. Haberin içeriğini doğrulatac­ak, sonra yayınlayac­aksınız.

Sabah gazetesi bu tuzağa düşmedi. Haberi doğrulatma­k için bekleyerek doğru olanı yaptı. İsa Tatlıcan’ı ve ekibini kutluyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye