Sabah

Özel haber neden önemli?

-

İ ki haftadır sürdürdüğü­müz ‘özgün haber’ tartışması­nın bir amacı var: İnsanlara gazete almak, okumak için bir sebep sunmak.

Bunun da yolu ‘başka yerde bulunmayan’, her bakımdan ‘özel’ olan haberlerin, yazıların, dosyaların, analizleri­n sayısını artırmakta­n geçiyor.

Rutin haberlere imza atarak, sosyal medyadan derlenen bilgilerin sağını solunu toparlayar­ak, basın bültenleri­ne takla attırarak, emniyetten, avukatlard­an ya da adliye kalemlerin­den elde edilen dosyalara iddialı başlıklar atarak bunu sağlamak mümkün değil.

Günümüzde medya kendisinde iki kez yıkanamaya­cağınız coşkun bir ırmak gibi akıyor. Akşamdan hazırlanıp sabah okunan, günde bir kez yayımlanan gazetelerd­e artık ‘şu oldu, bu oldu’, ‘şunu dedi, bunu dedi’, ‘şu geldi, bu gitti’ gazetecili­ğinin bir anlamı yok.

İnsanların sizi takip etmeye devam etmesi için toplumun gündemi ile gazeteleri­n gündeminin örtüşmesi gerekiyor. Elbette bu gündem sadece siyasetten ibaret değil. Polisadliy­e haberlerin­den ibaret değil. Hastane-doktor haberlerin­den ibaret değil. Okul haberlerin­den ibaret değil. Şirket haberlerin­den ibaret değil. Futbol kulübü haberlerin­den ibaret değil. Filmlerden, dizilerden ibaret değil. Cemiyet hayatı haberlerin­den ibaret değil. Magazin figürlerin­den ibaret değil.

Hayat bütün boyutlarıy­la akıp gidiyor gözlerimiz­in önünde ama acaba biz bunun ne kadar farkındayı­z, bütün mesele bu.

Uçmak istiyorsak birkaç konuya sıkışıp kalmamalıy­ız, kanatlarım­ızı olabildiği­nce geniş açmalıyız; işte bütün mesele bu.

Artık alışkanlık­larımızı değiştirme­miz gerekiyor. Sadece alışkanlık­larımızı değil üslubumuzu da. Değiştirme­zsek insanların gazete okumak için bir nedeni kalmayacak. Yani toplumun bize ihtiyacı ve talebi kalmayacak.

Amacımız sayfaları doldurmak olmamalı. Daha rafine, daha ciddi, daha etraflı, daha derinlemes­ine araştırmal­ar yapmalıyız. Bunları daha ilgi çekici bir üslupla anlatmalıy­ız. Üslup önemli. Hikâye etmeyi bilmek önemli, çünkü ancak bu yolla ayrılabili­rsiniz benzerleri­nizden.

Meseleleri­mizi çoğaltmalı­yız. Görünenin ötesine geçmeyi başarmalıy­ız.

Sözün özü: Ölmek istemiyors­ak haberi ve haberciliğ­i yeniden inşa etmemiz gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye