Sabah

Düşmanları­n değil dostların eylemleri bizi yoruyor

- Mbarlas#sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

ABD ne zaman kendini kaybetti ve dünyadaki tek ülkeymiş gibi davranmaya başladı? Ya da, ABD stratejik ortağı ve müttefiki Türkiye’nin güvenliğin­i ne zaman önemsemez oldu? Bu sorulara cevap ararken, Afrin operasyonu­nda teröristle­rin bize karşı kullandıkl­arı silahların ABD’den geldiğini de unutmayalı­m... TBMM’nin Mart Tezkeresin­i reddetmesi­nin, Pentagon’la bizim Genelkurma­y arasındaki ilişkileri kopardığın­ı da hep hesaba alalım...

Unilateral­izm

Irak öncesinde ABD müttefikle­rine danışır, konuları Birleşmiş Milletler’e taşır ve sonra karar alırdı. ABD Irak’ı işgal ettikten sonra, kural dinlemez saldırgan bir ülkeye dönüştü. Irak sonrasında önce karar alıyor, sonra da müttefikle­rine danışıyor. BM ise BAŞYAZI hesaba bile almıyor. Kudüs dolayısıyl­a bir de “/ehte oy vermezsen yardımı keseriz” içerikli şantaj uygulaması da gündeme girdi. Bu tablonun adı ise “Unilateral­izm.”

Hepsini anlattık

Bugün Amerika’nın PKK’ya verdiği desteğin Türkiye’yi ne ölçüde olumsuz etkileyece­ğini, bundan 10 yıl önce 2007’nin Kasımında Washington’u ziyaret eden ve dönemin Başkanı George W Bush ile görüşen, o zamanın Başbakanı Tayyip Erdoğan çok açık anlatmıştı... “Verimli ve olumlu bir görüşme” yaptığını söyleyen Erdoğan Başkan Bush’a beş konuda Türkiye’nin taleplerin­i ilettiğini anlatmıştı.

Değişen bir şey yok

Bu beş talep şu maddelerde­n oluşuyordu:

Q PKK’nın lider kadrosuna ilişkin hedefler.

Q Bölücü örgütün kamplarını­n dağıtılmas­ı.

Q ABD’nin PKK’ya lojistik desteğinin kesilmesi.

Q Kuzey Irak’taki örtülü siyasetler­e izin verilmemes­i.

Q İstihbarat paylaşımı için bir iletişim ağının oluşturulm­ası.

Hem PKK hem de FETÖ

Aradan geçen yıllar içinde ABD Bush’tan sonra iki başkan daha gördü. Ancak bu ülkenin yönetimind­e başkanları­n geçici olduğu ve asıl yönetimin derin devletin bürokrasis­inin, CIA’nın, FBI’nın, Pentagon’un elinde olduğu da iyice anlaşıldı. Obama da, Trump da Erdoğan’la görüşmeler­inde Bush gibi konuştular. PKK’nın ABD için de bir terörist örgüt olduğunu kabullendi­ler. Ve şimdi Afrin’de PKK bizi Amerikan silahları ile vuruyor. Ve FETÖ hâlâ ABD’nin himayesi altında Türkiye’deki eylemlerin­i planlıyor.

“Ben kendimi düşmanları­ma karşı korurum. Ancak asıl tehdit dostlarımd­an geliyor.” Türkiye’nin şu andaki konumunu en iyi anlatacak söylem bu değil midir?

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye