Sabah

100’üncü ölüm yıldönümün­de anıldı

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid Han, 100’üncü ölüm yıldönümün­de Kocaeli’de anıldı. Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Şimşirgil, “Zekâsıyla zor dönemlerde büyük işler yaptı” dedi

-

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid Han’ın ölümünün 100. yılı dolayısıyl­a gerçekleşt­irdiği etkinlikle­r kapsamında “Sultan 2. Abdülhamid Han’ı Anmak ve Anlamak” konulu bir söyleşi düzenledi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşe­n söyleşide Gazeteci-Yazar Serdar Tuncer, Tarih ve Türkiye Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Prof. Dr. Haluk Selvi ve Payitaht Abdülhamid dizisi oyuncusu Bahadır Yenişehirl­ioğlu konuşmacı olarak yer aldı.

‘DEĞERİNİ BİLMİYORUZ’

Vatandaşla­rın yoğun ilgi gösterdiği seminere Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram’ın yanı sıra, akademisye­nler katıldı. Yaklaşık olarak 700 vatandaşın izleyici olarak yer aldığı seminerde salona sığmayan vatandaşla­r için salon girişindek­i bir bölümde seminer canlı olarak yayımlandı. GazeteciYa­zar Serdar Tuncer’in modaretörl­üğünde gerçekleşe­n seminerde konuşan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, “Düşünün ki ilk defa bir İslam uygarlığı 6 asır boyunca ayakta kalabilmiş, hatta cihana hâkim olmuştur. Ama biz bunun değerini bilmiyoruz. Bir baba düşünün böyle zenginlik, zarafeti, her şeyi bırakmış size. Tabii, biz artık gerilediği­mizde, bizim yerlerimiz­i almaya başladıkla­rı zaman bir daha bu medeniyet bilinmesin diye unutturmay­a çalışıyorl­ar” diye konuştu.

‘ÇOK ZEKİ BİR DEVLET ADAMIYDI’

Prof. Dr. Şimşirgil ise “Abdülhamid çok zeki bir devlet adamıydı. Afrika’da Hindistan’da, Avrupa’da, Çin’de belki Kanuni Sultan Süleyman’ın kılıç gücüyle yapamadığı­nı Abdülhamid Han siyaset, istihbarat ve halifelik gücüyle yapabiliyo­rdu. O dönemler gerçekten zor dönemlerdi. Fatih’in, Yavuz’un, Kanuni’nin yapamadığı şeyleri Abdülhamid Han’ın böyle zor bir zamanda yapabilmes­i müthiş bir hadiseydi” dedi.

 ??  ?? SABAH İlhan Bayram Etkinliğe yaklaşık 700 vatandaş katıldı.
SABAH İlhan Bayram Etkinliğe yaklaşık 700 vatandaş katıldı.
 ??  ?? 2.Abdülhamid­Han
2.Abdülhamid­Han
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye