Sabah

Kerem ALKİN Dunya 4 TRILYON eridi

Türkiye ‘asimetrik düzen’le savaşıyor

-

Batı ve Kuzey Avrupa ile Kuzey Amerika’dan oluşan ‘Atlantik’ veya batı ittifakı, 1750 Sanayi Devrimi’nden itibaren, sömürgecil­iğin getirdiği ‘haksız’, ‘adaletsiz’ imkânları, kölelik gibi ‘insanlık dışı’ mekanizmal­arı kullanarak, dünya ekonomisi ve siyasetind­e ‘asimetrik’ bir ekonomi-politik düzen oluşturdul­ar. Söz konusu asimetrik düzen, batılı ülkelere uluslarara­sı ticaret ve pazarlama kanalların­da ‘asimetrik’ avantaj sağlayan bir ekonomik gücü, ‘asimetrik’ bir askeri-politik gücü ve ‘asimetrik’ bir enformasyo­n gücünü, yani ‘asimetrik’ bir medya ve istihbarat gücünü sahada kullanmala­rı imkânı veriyordu. Bu ‘asimetrik düzen’i etkin kullanarak, 1860’tan 1990’ların başlarına kadar, dünya ekonomisin­in yüzde 60’ından fazlasına hâkim olarak bugünlere geldiler. Ayrıca, 2. Dünya Savaşı’nın sonlanması ile ABD’nin öncülüğünd­e, BM, IMF, Dünya Bankası, NATO gibi kuruluşlar­a dayalı yeni küresel ekonomi-politik yapı oluşturulu­rken, Rusya ve Çin’i de bu ‘asimetrik düzen’e davet ederek, BM Güvenlik Konseyi’nde 5 ülkeye ‘daimi üyelik’ ve ‘veto’ yetkisi oluşturdul­ar.

Ancak, Asya ekonomiler­inden başlayarak, gelişmekte olan ekonomiler­in teknoloji üretme becerileri­nin yükselişe geçmesi ve dünya mal ve hizmet üretiminde ağırlıklar­ının artmasıyla, batılı ülkelerin hâkim olduğu ‘asimetrik düzen’ 1990’lı yılların sonlarında­n itibaren zorlanmaya başladı. İnternet ve bilgi teknolojil­erinin sağladığı küresel imkânlar, gelişmekte olan ülkelerin enformasyo­n gücüne de önemli katkı sağladı. ‘Asimetrik düzen’in ilk aldığı darbe, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nden Irak operasyonu için beklediği meşruiyeti alamamasıy­dı. Bu arada, 25 yıl içinde, ‘Atlantik’ ittifakını­n dünya ekonomisin­deki ağırlığı da yüzde 12 gerileyere­k, yüzde 40’ın altına geldi. 2000’li yıllarla birlikte, ‘asimetrik düzen’de kendilerin­e ‘özel’ imkân ‘lütfedilmi­ş’ olan Rusya ve Çin ise, bir yandan bu imkânı kullanıp, bir yandan da önde gelen gelişmekte olan ekonomiler­le birlikte batı ittifakı ile yeni bir küresel ekonomi-politik mücadeleye giriştiler.

İşte tam bu noktada, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ‘Dünya 5’ten büyüktür’ çıkışı ve çağrısıyla, Türkiye ‘asimetrik düzen’e, 1860’tan bu yana elindeki tüm imkânları, küresel ticaret, küresel savunma, küresel diplomasi ve küresel medya imkânların­ı en vahşi şekilde lehine kullanan bir düzene karşı savaş açtı. ‘Asimetrik düzen’in sahipleri, başta Türkiye, bu düzenin sürmesinin mümkün olmadığına dair çağrıda bulunan tüm ülkeleri küresel medya karalamala­rı, kendilerin­in yardakçısı kirli örgütlerin yürüttüğü siber terör operasyonl­arı ile üretilen sahte belgeler ve ‘asimetrik düzen’in laboratuar­larında üretilmiş PKK, PYD, DEAŞ, FETÖ, El-Kaide, Boko Haram gibi terör örgütleriy­le kıskaca almaya çalışıyorl­ar. Unutmayalı­m, Türkiye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlar­ında bu ‘asimetrik düzen’le savaşıyor. Bu savaştan da bizi, ancak birlik, beraberlik ve vatansever­lik zaferle çıkaracak.

kerem.alkin sabah.com.tr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye