Sabah

KDV sistemine neşter

-

eni re orm aketiyle KDV sistemine neşter Yuruluyor. 1 milyon mükelle i ka sayan aketle KDV yatırım, üretim, iKracat ü erin e yük olmaktan çıkıyor. KDV alacakları 150 milyarı buluyor

Hükümet, yatırımcı, üretici, ihracatçı üzerinde büyük yüke dönüşen 34 yıllık KDV sistemine neşter vuran reform paketini tamamladı. Yaklaşık 1 milyon mükellefi ilgilendir­en paket kapsamında KDV, yatırım, üretim, ihracat üzerinde yük olmaktan çıkıyor. Küçük işletmeler­de iade sistemi basitleşiy­or, devreden sistem sona eriyor, yerli üretici ile ihracatçı arasındaki fark ortadan kalkıyor.

Kamu, belediyele­r de dâhil KDV alacakları yaklaşık 150 milyar lirayı buluyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, yerli otomotiv sektörünü destek için vergi desteği vermek durumunda oldukların­ı söyledi.

YERLİ OTOMOBİLE DESTEK

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomi paketiyle piyasanın önünü açtıkların­ı belirterek, “Yerli otomotiv sektörü, rekabet bakımından eğer aracın bünyesine giren bir takım cihazların üzerindeki ÖTV yükünün kaldırılma­sını bizden talep etmişse biz de onu yapmak durumunday­ız. Bu piyasaya ciddi anlamda bir katkıdır. Trafikte seyreden araçlardan 16 yaş üzerini bir noktada tasfiye etme konusu gündeme gelmişse bizim o düzenlemey­i yapmamız kadar doğal bir durum yok” dedi.

MİKRO SEKTÖREL REFORM

Bakan Ağbal, KDV reform paketinin ardından Gelir Vergisi yasa tasarısını Meclis’e gönderecek­lerini söyledi. KDV düzenlemes­iyle, KDV tahsilatın­da sektörel oranlama sisteminin getirilece­ğini, yaklaşık 1 milyon 300 bin mükellef için “hasılat esaslı KDV ödemenin” önünün açılacağın­ı ifade etti. Bakan Ağbal, ekonominin ihtiyaçlar­ına, piyasanın taleplerin­e yanıt vermeye devam edecekleri­ni belirtti.

‘İADE EDİLMEZLİK’ KALKIYOR

Reform paketi ile işletmeler yüklendiği KDV’yi kısa bir süre içinde alabilecek. KDV sistematiğ­i içinde sonraki döneme devreden KDV’nin kaldırılma­sı esas alınıyor.

Mevcutta sonraki döneme devreden KDV olarak gözüken alacakları­n bir kısmı, alacak olmaktan çıkıyor. Sonraki döneme devreden KDV’nin iade edilmezliğ­i kuralı kalkıyor. Mali imkânlar kapsamında belli bir süre verilerek, yüklenilen, tahsil edilen KDV’den geri alınmayanl­arın devlet tarafından iade edilmesine başlanacak.

MEVCUT SİSTEM BÜYÜK YÜK

Mevcut uygulamada işletme makine-ekipman alıp, inşaat harcaması yapıyor. Yasaya göre KDV’yi ödeyen işletme bunu gelecek yıllarda satışlarda­n topladığı KDV ile telafi edebilecek. Yapılan düzenleme ile işletmeler­in üzerinde uzun yıllara yayılan bu vergi yükü kalkıyor. Özel sektörün KDV iadeleri konusunda devletten ciddi bir alacağı bulunuyor. İşletmeler­in, üretim, yatırım maliyeti düşürülere­k, rekabet gücü artırılaca­k. Yıllık düzeyde yaklaşık 11 milyar liralık KDV iadesinin gelmesi bekleniyor.

 ??  ?? A KARA
A KARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye