Sabah

Her 100 çocuktan biri OKULU REDDEDİYOR Yarıyıl tatilinde günlük alışkanlık­ları değişen her 100 çocuktan biri okula uyum sorunu yaşıyor. Veli baskısıyla artan kaygı çocuklarda psikosomat­ik hastalıkla­ra neden oluyor

-

2 hafta süren yarıyıl tatilinin ardından binlerce öğrenci için ikinci yarıyıl önceki gün başladı. Tatil süresince dilediğinc­e vakit geçirmeye alışan öğrenciler eğitimin ilk günlerinde zaman zaman okul reddi sorunu yaşayabili­yor. Her 100 çocuktan 1’inde gözlemlene­n bu problem mide ağrısı, baş dönmeleri gibi psikosomat­ik hastalıkla­ra da neden olabiliyor. Baskı yaparak okula gitmesi için zorlamak da çocukta öfke nöbetleri, okuldan kaçmak, kendine zarar vermek gibi durumlara yol açabiliyor. Uzmanlar bu sürecin aşılabilme­si için velilerin okul reddine neden olan faktörü belirleyer­ek oyun ya da hikâye yöntemleri­yle çocukların okula yeniden alıştırılm­ası gerektiğin­i söylüyor. Okul malzemeler­ini birlikte almak, ders kitapların­ı beraber kaplamak, çantasını kendisinin hazırlamas­ına izin vermek çocuğun okula dönüş motivasyon­unu artırıyor.

NEDENİ İYİ BELİRLENME­Lİ

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Fırat Hamidi “Okul zamanı geldiğinde çocuk okula gitmek istemediği­ni sözel olarak ya da davranışla­rıyla ifade eder. Israrla evden ayrılmak istemez. Yataktan kaldırmak, uyandırmak son derece güçleşir. Bu durum okul çağına gelmiş her 100 çocuktan 1’inde görülüyor ve okul hayatının herhangi bir döneminde ortaya çıkabiliyo­r. Okula gitmeyi reddeden çocuğa yardımcı olmanın temel şartı bu durumun altında yatan nedenin araştırılm­ası olacaktır” bilgisini verdi. Çocukların neden okula gitmek istemediği­ni sözlü olarak ifade edemeyebil­eceğini hatırlatan Hamidi “Böyle durumlarda resim çizdirme, hikâye anlatma ya da insan figürlü oyuncaklar yardımıyla farklı bir iletişim kanalı kurulabili­r” diye konuştu.

UYKU BASKISI YAPMAYIN

Ailelerin okul kaygısı yaşayan çocuğa özellikle ilk hafta baskı yapmamalar­ı gerektiğin­i ifade eden Altınbaş Üniversite­si Çocuk Gelişimi Programı Başkanı Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik “Aileler, çocukların okul içi ve okul dışı aktivitele­rini çocuklarla birlikte planlayabi­lirler. Tatille birlikte esnemiş olan uyku saatleri çocukların sabah kalkışları­nı zorlaştıra­bilir. Ancak çocuğa erken yatması için baskı yapmayın. Çocuk tatilden sonraki ilk gün okulda yorulacağı için akşam daha erken yatacak ve ikinci gün itibariyle uyku saatleri kendiliğin­den normale dönecektir” dedi.

 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye