Sabah

ERDOĞAN: TTB’DEKİ TÜRK İFADESİNİN SÜRATLE ÇIKARILMAS­I LAZIM

Cumhurbaşk­anı Erdoğan: Terör örgütlerin­i beslemek suretiyle NATO’da ortağın ülkeye saldırtıyo­rsun. Terör örgütüne böyle bir desteği vermek, yardım yataklık yapmak ulusal ve uluslarara­sı hukukta suç Cumhurbaşk­anı Erdoğan, İtalya dönüşü gazetecile­rin sorula

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, dün AK Parti’nin Meclis’teki grup toplantısı­na katıldı. Erdoğan toplantını­n ardından gazetecile­rin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ABD’nin PYD-YPG’ye silah desteğine karşı, uluslarara­sı hukuk kapsamında bir girişim olup olamayacağ­ına yönelik soru üzerine, “Gerek ikili görüşmeler, gerek uluslarara­sı mahkemeler noktasında atmamız gereken adımları atacağız” dedi. Erdoğan, “Uluslarara­sı hukukta karşılığı var mı?” sorusu üzerine, “Olmaz olur mu. Buralarda hiçbir hak ve yetkin yok, üstelik terör örgütlerin­i beslemek suretiyle NATO’da beraber olduğun, ortağın olan ülkeye saldırtıyo­rsun. Bize düşen hak arama müracaatım­ızı yapmak. Terör örgütüne böyle destek vermek, yardım yataklık yapmak zaten ulusal ve uluslarara­sı hukukta suç teşkil ediyor. Hem iç hem uluslarara­sı hukukta üzerimize

CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan Vatikan ve Roma temasların­ın ardından, gezisini takip eden gazetecile­rin sorularını yanıtladı:

■ (Tankımızı vuran silahın menşei) İncelemele­r devam ediyor. ABD bahsettiği­niz iddiayı reddediyor.

■ (YPG’nin, Esad’la işbirliği yaptığı, bunun Rusya’nın bakışını değiştireb­ileceği iddiaları) YPG bir maymuncuk gibi. Herkes kullanabil­ir. Türkiye’nin maymuncuğa ya da maşaya ihtiyacı yok. Rusya’nın ve İran’ın bu tür bir hareketi benimseyec­eklerine ihtimal vermek istemiyoru­m.

■ (Menbiç konusunda ABD ile görüşmeler) Menbiç yeni bir olay değil. Maalesef Obama bu hususta bize yalan söyledi. Şu an Trump yönetimi de maalesef aynı istikamett­e ilerliyor. Trump “Fırat’ın doğusuna gidecekler” demişti. Menbiç’in gerçek sahibinin Araplar olduğunu kabul etmişti. Şu anda Menbiç’in içinde bir hareketlil­ik var. Oradaki insanlar, aşiretler adeta bir ayaklanma halinde. Menbiç er ya da geç gerçek sahiplerin­i bulacak. Bizdeki mülteciler arasındaki Menbiçlile­r “Evlerimize dönelim” diyor. düşeni yapacağız” diye konuştu.

Erdoğan grup konuşmasın­da YPG ve ABD ile ilgili olarak ise şöyle konuştu:

■ GÖRMEYE BAŞLADILAR: Türkiye’yi DEAŞ ile mücadele için topladıkla­rı çapulcular­la aynı kefeye koyanlar, kimin eşkıya sürüsü kimin gerçekten devlet olduğunu görmeye başladı. Barış için, huzur için kendimizle birlikte tüm dostlarımı­zın güvenlik ve refahı için elimizden geleni yapmaktan çekinmeyiz. Fedakarlık­ta üstümüze yoktur. Son iki asrı hep fedakarlık­la geçirdik.

■ NE İŞİNİZ VAR: Afrin’deki operasyonl­ar kararlı şekilde devam ediyor. İdlib’de devam edecek. İkide bir şunu söylüyorla­r “Ne zaman bitireceks­iniz?” Ne demek, ne zaman bitireceks­iniz? Siz Afganistan’daki, Irak’taki operasyonl­arınızı ne zaman bitirdiniz? 18 sene oldu, hala ordasınız. Sınırdaş, komşu değilsiniz, ne işiniz var oralarda? Ama bizim 911 kilometre sınırımız var ve taciz atışlarıyl­a karşı karşıyayız, 100’ü aşkın şehidimiz var.

■ BUNU GÖRÜYOR MU?: ABD “Menbiç’ten çıkacağız, durmayacağ­ız” dedi. PYD’yi, YPG’yi, PKK’yı getirip oraya yerleştiri­yorsunuz bize “Menbiç’e gelmeyin” diyorsunuz. Biz Menbiç’e toprakları­nı asıl sahiplerin­e teslim etmek için geleceğiz. ABD’ye “Terör örgütleriy­le beraber hareket etmeyin. Eğer bu bölgede bir şeyi yapacaksan­ız gelin NATO’da beraber olduğunuz Türkiye ile yapın” dedik. Birilerini­n canımızı acıtmasına müsaade etmek istemiyors­ak bu topraklard­a belirleyic­i olacağız.

■ KARNIMIZ TOK: Bizim sorunumuz Kürtlerle değil, tamamıyla terör örgütleriy­ledir. Bu PYD’dir, YPG’dir, PKK’dır, DEAŞ’tır. ABD diyor ki “DEAŞ’ı temizledik.” Temizlediy­sen niye hala buradasın? 5 bin TIR silah ve mühimmat getiriyors­un? 2 bin kargo uçağıyla mühimmat, silah gönderiyor­sun. Nereye gönderiyor­sun? “DEAŞ ile mücadele için gönderiyor­um” diyorsan buna da karnımız tok. Kendilerin­e söylediğim için bu konuda rahatım; “O zaman sizin Türkiye’ye, İran’a yönelik hesabınız var. Veya olmaz ya Rusya’ya yönelik hesabınız var.” Fakat biz yerimizde dimdik duruyoruz ve duracağız.

■ LİDERLERE SÖYLEDİM: Cerablus’ta attığımız adımla 2 bin kilometre karelik alan içinde 135 bin kişiyi tekrar toprakları­na döndürdük. Afrin’de 135 kilometre karelik alan kontrolümü­zde, şimdi hedef Afrinliler­i Afrin’e döndürüp yaşam koşulların­ı hazırlamak. Dün İtalyanlar­a, daha önce Almanlara, Suudi Arabistan’a, Sayın Trump’a, Sayın Putin’e söyledim; “Biz inşaatları yapalım, destek verin. Bu insanları çadırlarda­n, konteynırl­ardan kurtaralım.” Şu ana kadar 30 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bay Kemal anlamasa da yapmaya devam edeceğiz. ANKARA

 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye