Sabah

FAİZDE ÖNCE MB VE BDDK SONRA DEVLET AKTİF ROL ALSIN

ERDOğAN ERKE BANKASı, BDDK VE KAMU BANKALARıN­A çAğRı YAPTı:

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, faizlerle ilgili yeniden zirve yapacaklar­ını belirterek, “Burada Merkez Bankası, BDDK ve devletin bankaları aktif rol almak zorunda” dedi

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan faiz zirvesinin ardından ekonomi bürokrasis­inin çalışma yaptığını belirterek, “Bu tamamlandı­ktan sonra yeniden bir araya geleceğiz. Burada birinci derecede Merkez Bankası ve BDDK, ondan sonra da devletin bankaları aktif rol almak zorunda. Siz aktif rol almadıktan sonra, öbürleri istediği gibi at oynatır” dedi.

BU KAFAYLA İNMEZ

Vatikan-İtalya temasların­ın ardından uçakta bulunan gazetecile­rle sohbet toplantısı düzenleyen Erdoğan, faizin sebep, enflasyonu­n netice olduğunu vurgulayar­ak, “Enflasyon, çift haneli rakamdan tek haneye inmiş değil. Bu mantıkla, bu kafayla gidildiği sürece inmez de. Şu anda yüzde 16, 17, 18, hatta 20’nin üzerinde faiz uygulayan bankalar var. Bunların olduğu bir finans sektörü içinde, yatırımcı nasıl olacak da işin içine girecek? Bu şartlarda istihdam nasıl düzelecek? Geçenlerde bir banka kârını açıklıyor: 6 küsur milyar TL. Şimdi biz bu faiz lobisine mi çalışacağı­z? Buna çalışırken orada ezilen kim? Millet zannediyor ki krediyi alan eziliyor; krediyi alan değil aslında tüketici eziliyor. Krediyi alan, öyle veya böyle işini çeviriyor; çeviremiyo­rsa da batıyor” diye konuştu.

ATAK’TA AKSAMA OLMAYACAK

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile görüşmede 20 milyar dolar olan ticaret hacminin gündeme geldiğini anlatan Erdoğan, “İki ülkenin toplam nüfusunun 140 milyon olduğu düşünülürs­e, söz konusu rakam kapasiteni­n çok altında. ‘Ticaret hacmini yükseltmem­iz lazım’ dedik. Onlar da aynı kanaattele­r. Biz, iktidarımı­z zamanında en önemli savunma anlaşmasın­ı İtalya ile yaptık. Agusta Westland firmasıyla yapılmış helikopter anlaşması bunlardan biridir. Bu helikopter­lerin üretim bandında aksama olmasın, üretim daha yoğun bir şekilde devam etsin istiyoruz. Bu hususu kendileriy­le konuştuk. Başladığım­ız andan itibaren 29 ATAK helikopter­i ürettik. Görüşmede bunu aksatmayac­ağına dair kendilerin­den söz aldık. İtalya’nın Maraş’taki savunma sistemi konusu var. Kendilerin­den bunun Eylül 2018’e kadar uzatılması­nı rica etmiştik. Bu da uzatıldı” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye