Sabah

Barış ERGİN

Pusula

-

Rekor kırmayan borsanın kalmadığı 2017 geneli ve 2018’in başındaki trend tersine mi dönüyor? Kâr satışı mı yoksa küresel ekonomik beklentile­rde bir bozulma mı var? Bu soruların birine veya birden fazlasına verilen cevap olumsuz olunca dünyada piyasalar dün toplam 4 trilyon dolar kaybetti.

ABD borsaların­da pazartesi yaşanan yüzde 5’leri bulan düşüşler dün sabah Asya’yı da etkiledi. Asya borsaları bu dalganın etkisiyle yüzde 2-5 arasında değer kaybetti. Avrupa’da da borsalar yüzde 2’den fazla düştü. Türkiye ise bu küresel erimeden görece daha az etkilendi. Türkiye, dün güne yüzde 2’lerde düşüş ile başlasa da dünya ile karşılaştı­rıldığında daha güçlü bir duruş sergiledi. Borsa İstanbul günü yüzde 1.19 düşüşle 115 bin 457 seviyesind­en kapattı. ABD borsaları önceki günkü yüksek düşüşün ardından dün de ekside başladı. Yüzde 0.5’e yakın küçük bir kayıpla güne başlayan Dow Jones ve Nasdaq dışında S&P 500 ise yüzde 0.9 düşüş yaşadı.

PARA ARTIK UCUZ DEĞİL

Bu 4 trilyon dolarlık erimenin kaynağı olarak ABD ve gelişmiş ekonomiler­de yüzde 2-3 bandına oturan enflasyon gösteriliy­or. Enflasyond­aki bu değişim tahvil faizlerini­n de artışını beraberind­e getiriyor. Tüm bunlar, paranın eskisi gibi ‘ucuz’ olmayacağı anlamına geliyor. Yani artık şirketleri­n, hane halkının ve bankaların kasalarınd­aki para da kullanım açısından daha pahalı. Kâr satışı ile zarar kes (stop-loss) satışı da düşüşün arkasındak­i diğer sebepler arasında gösteriliy­or.

DÜŞÜŞ DEVAM MI EDECEK?

Peki bu düşüş trendi devam edecek mi? Herkesin üzerinde mutabık kaldığı nokta; ABD’de Merkez Bankası’nın (Fed) ilave faiz artışları yapacağı, şirketleri­n vergi reformu sonrası çalışanlar­ına daha fazla para vereceği, bunun da enflasyonu ve faizleri yukarı çekeceği... Enflasyonu­n yukarı seyrine ilave olarak vergi reformuyla piyasaya çıkacak 1 trilyon dolarlık yeni sıcak para da borsalarda­ki düşüşün sürmesine sebep olacak.

Küresel ölçekte bakınca ise ABD’de yaşanan bu gelişmeler dolar borçlusu gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyece­k. Burada da asıl üzerinde durulması gereken ise Avrupa ve euro. Avrupa’da bir faiz artırımı gelmemesi durumunda, euronun dolar karşısında değer kazanması bekleniyor.

Küresel borsaların değeri 100 trilyon doları zorlarken trend bir günde tersine döndü. ABD’de başlayan tsunami dünyayı da vurunca piyasalar bir günde tam 4 trilyon dolar eridi. Türkiye az hasarla günü kapattı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye