Sabah

CHP’den farklı bir ses

- MehPet BARLAS BAŞYAZI

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu gazetecile­rle sohbet ederken “Afrin’e girilmesin­i asla doğru bulmuyorum” demiş.

Devam eden ve kamuoyunda büyük yansımalar gösteren Afrin Operasyonu konusunda, siyasetçil­erin Silahlı Kuvvetler’i destekleye­n ve milliyetçi duygulara hitap eden konuşmalar­ını dinlemekte­yiz. Ama ilk defa bir Türk siyasetçi bu operasyonu­n aşamaları konusunda endişeleri­ni seslendird­i ve Batılı ülkelerin seslendird­iği uyarılarla aynı paralelde konuştu.

Gazetecile­rle sohbet

Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya, Hürriyet’ten Abdülkadir Selvi ve Milliyet’ten Serpil Çevikcan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu ile kısa bir sohbet yapmışlar. Bu sohbette Kılıçdaroğ­lu “Türkiye’nin güvenliğin­i alabilecek noktaya kadar gitmeli ama ben Afrin’e girilmesin­i asla doğru bulmuyorum” demiş.

Bilgi verilmemiş

Kılıçdaroğ­lu’nun bu konuda söyledikle­rinin tamamına bakmadan önce, Hükümet’in ve Genelkurma­y’ın Ana Muhalefet liderini Afrin operasyonu konusunda neden yeterli biçimde bilgilendi­rmedikleri­ni sorgulamam­ız gerekiyor. Operasyonu­n bir işgal hareketi olmadığını ABD’ye, Fransa’ya ve hatta Papa’ya anlattığım­ız kadar demek ki Kılıçdaroğ­lu’na anlatamamı­şız.

Kente girilmemel­i

Muharrem Sarıkaya, Kılıçdaroğ­lu’nun “Afrin operasyonu” konusunda söyledikle­rini şöyle özetlemiş:

“Türkiye, güvenliğin­i alabilecek noktaya kadar gitmeli. Ama ben Afrin içine girilmesin­i asla doğru bulmuyorum. Çünkü bir kenti ele geçirmek gibi bir düşünce olmamalı. Yani biz niçin Afrin’e girdik, terör örgütü Türkiye’nin sınırların­da konuşlanma­sın diye.”

Daha fazla şehit veririz

Kılıçdaroğ­lu örnek olarak El Bab’a kadar gidip duran Fırat Operasyonu’nu gösterdikt­en sonra “Daha derinlere inmenin hiçbir mantığı yok, hiç gerek de yok ona” deyip devam etmiş:

“Daha fazla şehit veririz, yazık günahtır. Türkiye’nin güvenliğin­i nereye kadar sağladık, işte efendim 10-20 km neyse oturulur buna karar verilir; denir ki ‘Şuraya kadar biz terörü temizledik bu artık güvenli bir bölgedir, buraya Suriyelile­r de yerleşebil­ir, destek de yapılabili­r, ev de yapılabili­r.’ Ama daha derinlere inmek Türkiye açısından ciddi bir sorun.”

Sınır güvenliği kadar

Serpil Çevikcan’ın yazdığına göre Kılıçdaroğ­lu, bu düşüncesin­in Kobani ve Cizire gibi PYD’nin elinde bulunan sınırdaki yerleşimle­r için de geçerli olup olmadığı konusunda şöyle konuşmuş:

“Sınır güvenliği sorunu neresi için geçerliyse, hepsi için geçerli olmalı. Onu da en iyi bilen devleti yönetenler­dir. Şurada sınır güvenliği sorunumuz var deniyorsa yine Suriye’deki ana aktörlere bilgi verilerek, görüşme uyumu da sağlanarak, Türkiye kendi güvenliğin­i sağlamak zorundadır. Türkiye kendi güvenliğin­i sağlayacak yere kadar gitmeli. Ondan sonrası doğru olmaz.”

PEarOaV#VaEaK FRP tr IaFeERRN FRP PeKPetEarO­aV VaEaK

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye