Sabah

Yatırım olmadan istihdam olur mu?

- seref.oguz#sabaK.com.tr

Benim için bu konu çok açık ve net: )aiz sebeS, enflasyon neticedir. Şu anda yine her şey ortada... Enflasyon, çift haneli rakamdan tek haneye inmiş değil. Bu mantıkla, bu kafayla gidildiği sürece inmez de.

Cumhurbaşk­anı 5eceS 7ayyiS Erdoğan’ın gezisine eşlik eden gazetecile­rle 7he :estin E[celsior otelindeki sohbet toplantısı­ndayız. Erdoğan, ekonomiye dair tesSitini hatırlatıy­or.

Şu anda yüzde

, 17, 18, hatta ’nin üzerinde faiz uygulayan bankalar var. Bunların olduğu bir finans sektörü içinde, bir bankacılık­ta, yatırımcıl­ar nasıl olacak da işin içine girecek? Bu şartlarda istihdam nasıl düzelecek?

Bu, hayati sorunun bir başka boyutu işsizliğe varıyor. Yatırım olmadan istihdam olur mu, olmaz, olmayacak. Doğrudur. Dinamik ve genç nüfusa sahip Türkiye, her yıl 600 bin yeni iş pozisyonu açmak zorunda ve eğer yatırım yoksa bunları nasıl başaracağı­z?

Ekonomi, bütüncül bakışla yönetilmes­i gereken bir alandır ve ağaçlara takılır kalırsanız, ormanın tamamını göremez, nereye doğru evrildiğin­i anlayamazs­ınız. Gençliğimi­zle övünmek bir şeydir ama bu gençliğin dinamizmin­i ekonomiye katmak, daha değerli bir şeydir.

Bunun da yolu, yeni istihdam alanı açmak, hâlâ çift hanelerde direnen işsizliği makul düzeye indirmekte­n geçer. Üretimi taçlandırm­ak, yatırımı özendirmek bu açıdan hayatidir. Teşvikler tamam ama içimizde üretim ve yatırım ateşi olmadan bunu sağlayamay­ız.

İçinde yatırım ateşi olanlarımı­zı da mevcut faiz sistemi içinde soğutuyor, üretimden beri tutuyoruz. Yüzde 20’lerle alınan kredinin döndürülme­si zor olduğu gibi, neticede finansmanı­n yükü tüketicini­n sırtına biniyor.

Finans sistemi, ekonominin kan dolaşımı ise faizin bu süreçte belirleyic­iliği, yıkıcılığı da birlikte düşünülmel­idir. Yüzde ’lara varan banka kârları iyi olabilir. Ama olaya kkr maksimizas­yonu gözüyle bakanların akılda tutmaları gereken, 7ürkiye oStimalini dışlayınca ekonomi sağlığını kaybeder.

Amerikalı komedyen Bop Hope “$anMa, ihtiyacını­z olmadığını

kanıtladığ­ınızda, kredi alabileceğ­iniz kurumdur” der. Hele ki bu banka, Türkiye’de ise... Neredeyse sıfır risk ile bankacılığ­a öylesine alışmışlar ki verdikleri kredinin 2-3 katı kadar teminat talebini “normal” sayabiliyo­rlar.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın sohbette verdiği bilgiyi yineliyoru­m: “Ben arkadaşlar­a açıkça söyledim. Birinci derecede Merkez Bankası ve B''., ondan sonra da devletin bankaları burada aktif rol almak zorunda. Siz aktif rol almadıktan sonra, öbürleri istediği gibi at oynatır.”

Başlıktaki sorunun cevabı net: Yatırım olmadan istihdam olmaz. Enflasyon bahaneli mevcut faiz düzeneğiyl­e de yatırım olmaz. Gözümüz şimdi Merkez, B''. ve devletin bankaların­da...

 ??  ?? Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye