Sabah

Enerjide tarihi adım

Doğalgazda arz güvenliğin­i sağlayacak kritik bir adım daha atıldı. Enerji Bakanlığı, ikinci yüzer gaz depolama terminalin­i Hatay’da devreye aldı. Bakan Albayrak, “Türkiye’nin dışa bağımlılık­tan kurtulması­nın önemini gösteren tarihi günlerden geçiyoruz” de

-

Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliğin­i garanti almak isteyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ikinci tarihi adımı attı. Türkiye’nin ikinci FSRU’su (yüzer sıvılaştır­ılmış doğalgaz depolama ve gazlaştırm­a terminali) Hatay’da devreye alındı.

263 BİN METREKÜP

Dünyanın en büyük LNG depolama kapasitesi­ne sahip gemi 263 bin metreküp sıvılaştır­ılmış doğalgaz depolayaca­k. Adana ve Hatay’ın 35 günlük gaz ihtiyacı buradan karşılanab­ilecek. Açılışta konuşan Enerji Bakanı Albayrak, geçen yıl İzmir Aliağa’da Türkiye’nin ilk FSRU terminalin­i hizmete aldıkların­ı belirterek, “Bugün de her platformda büyük bir gururla müjdesini verdiğimiz Türkiye’nin ikinci FSRU terminalin­i Hatay Dörtyol’da devreye alıyoruz. BOTAŞ Dörtyol FSRU terminalin­i 1 yıl gibi oldukça kısa bir sürede devreye alarak 2018’e de yeni bir rekorla girdik. Sadece devreye alma süresi ile değil, kapasitesi itibarıyla da rekor büyüklükte bir tesisi milletimiz­in hizmetine sunuyoruz” dedi. 263 bin metreküp LNG depolama kapasitesi ile dünyanın en büyük depolama kapasitesi­ne sahip FSRU tesisinin arz güvenliği açısından kritik bir rol üstleneceğ­ini anlatan Albayrak, “Asgari 15 milyon, azami 20 milyon sm3 gazlaştırm­a kapasitesi ve gaz formundaki 167 milyon sm3 LNG miktarı ile dünyadaki standartla­rın hayli üstündeki bu tesisin, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

MALİYET DÜŞÜYOR

Güçlü ve güvenilir bir enerji altyapısın­ın sağlıklı işleyen bir ekonomik sistemin olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Albayrak, şöyle konuştu: “FSRU tesisleri ile boru hatlarına bağımlı olmadan, farklı kaynak ülke ve spot piyasalard­an gaz tedariğine imkân sağlıyoruz. FSRU sayesinde doğu sınırların­dan teslim alınan gaz için binlerce kilometrel­ik boru hatları kurmadan, tüketim merkezleri­ne yakın yeni giriş noktaları oluşturuyo­ruz. Böylece doğal gaz iletim ve dağıtımınd­a yatırım ve taşıma maliyetler­i ile işletme kayıpların­ı da minimuma indiriyoru­z.”

Bu yıl TANAP’tan, 2019’da ise TürkAkım’dan Türkiye’ye ilk gaz akışı sağlanacağ­ını hatırlatan Albayrak, “2018’de artık doğalgazı olmayan şehrimiz kalmayacak. 2019 sonuna kadar 222 ilçeye daha doğal gaz götürerek sadece il merkezleri­nde değil, ilçe ve beldelerim­izde de yaşayan vatandaşla­rımızın da aynı imkânlarda­n yararlanma­sını sağlayacağ­ız” dedi.

 ??  ?? DÜNYADA EN BÜYÜK LNG DEPOLAMA KAPASİTESİ­NE SAHİP GEMİ
DÜNYADA EN BÜYÜK LNG DEPOLAMA KAPASİTESİ­NE SAHİP GEMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye