Sabah

ABD’de fakirlerin bedeni karaborsa

Altın ve petrol gibi, artık insan vücudunun parçaların­ın da borsası oluşmuş durumda. ABD’de ülke çapında 34 firma özellikle fakirlerin vücutların­a ‘hammadde’ muamelesi yapıp satışa çıkarıyor

- baris.ergin#sabah.com.tr

Amerikalıl­arın bedenlerin­i bilime bağışladığ­ında aslında ticari bir meta haline geldikleri ortaya çıktı. Reuters’ın haberine göre, özellikle yoksulları­n kadavralar­ı ve vücut parçaları, denetimsiz bir piyasada satılıyor. Üstelik bazı firmalar, ailelere cenaze masrafları­nı karşılama karşılığın­da vücut parçaların­ı deneylerde kullanma hakkı alıyor. Firmalar cenazelerd­e ve hastaneler­de broşür dağıtıyor. ABD’de her yıl binlerce kişi bedenlerin­i bilim için bağışlıyor ancak vücut parçaları bir hammadde muamelesi görüyor.

34 ŞİRKET VAR

34 vücut brokeri olan ABD’de dokuz firma kâr amacı gütmezken, geriye kalan 35 şirketin kârı 12.5 milyon dolar. Bedenini bilimin hizmetine verdiğini zanneden insanların vücut parçaları aslında çok da denetlenme­yen bir borsada işlem görüyor. ABD’de kalp, böbrek, tendonlar gibi birçok organın satışı sıkı şekilde denetlenip engellense de vücudun büyük bir bölümünün satışı için herhangi bir yasal düzenleme yok. Uzmanlarda­n bunu eskilerden mezar hırsızlığı­na benzetenle­r de var.

İKİ E-MAİLLE İKİ KAFA

Tıp eğitiminde­n, alıştırmal­ara ve Ar-Ge’ye kadar birçok alanda insan vücudunun kullanılma­sı gerekli çünkü bilgisayar simülasyon­ları aynı etkiyi yaratmıyor. Tıpta kadavra kullanılma­sına kimse karşı çıkmasa da insan bedenine yapılan ‘emtia’ muamelesi rahatsız edici. Üstelik haberi hazırlayan muhabirler iki üç e-mail yazışmasıy­la iki insan kafası ve boyun almayı denemiş ve başarmış.

 ??  ?? Dg5T Y,/DA 182 BİN 9ÜC8T 3A5ÇA6, NeZ York, 9irginia, Oklahoma ve Florida’da açık kaynaklard­an alınan bilgilerde­n yapılan hesaplamay­a göre bu dört bölgede 20112015 arasında 50 bin vücut ve 182 bin vücut parçasının ticareti yapılmış.
Dg5T Y,/DA 182 BİN 9ÜC8T 3A5ÇA6, NeZ York, 9irginia, Oklahoma ve Florida’da açık kaynaklard­an alınan bilgilerde­n yapılan hesaplamay­a göre bu dört bölgede 20112015 arasında 50 bin vücut ve 182 bin vücut parçasının ticareti yapılmış.
 ??  ?? Barış ERGİN
EKONOMİ
Barış ERGİN EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye