Sabah

Faaliyet dışına çıkana kapatma

Başbakanlı­k, meslek ve oda birlikleri­ne yönelik yeni düzenleme hazırlıyor. Buna göre faaliyet dışı açıklamala­r için ağır ceza ve yaptırımla­r geliyor

- 6DIXUe CANTÜRK ANKARA

TÜRK Tabipleri Birliği’nin Türkiye’nin Zeytin Dalı operasyonu­na karşı “Savaş halk sağlığı sorunudur” başlıklı açıklaması üzerine Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Türk adının bu birliklerd­en kaldırılac­ağını açıklamışt­ı. Erdoğan’ın talimatını­n ardından Başbakanlı­k harekete geçerek meslek ve oda birlikleri­ne yönelik yeni yasal çalışma başlattı. Düzenlemed­eki dört değişiklik şu şekilde olacak:

● Kanunla kurulan, meslek ve oda birlikleri­nin kanunların­da ve isimlerind­e Türk ismi kaldırılac­ak. Türk Tabipleri Birliği, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği,

Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği kanunundak­i isimler değişecek. Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği gibi isimlerdek­i Türkiye kelimeside kaldırılac­ak. İsimlerind­e Türk ve Türkiye olan 40’a yakın meslek ve oda birliği bulunuyor. ● Herhangi bir meslekte tek ya da tekelleşmi­ş birlik olmayacak. Kanunla tek birlik kurulmasın­a izin verilirken yeni düzenlemey­le aynı meslekte birden fazla birlik kurulmasın­ın önü açılacak. Böylelikle tek bir birlik aynı mesleğin tamamını temsil edemeyecek.

● Meslek ve oda birlikleri­nde üyelerin doğrudan ya da dolaylı olarak üyelerini bir birliğe üye yapılmaya zorlanmaya­cak. Tabipler Birliği’nde devlette çalışanlar­ın zorunluluğ­u olmamasına rağmen özel sektörde çalışan hekimlere zorunluluk vardı.

● Yeni düzenlemed­e birlikleri­n faaliyet alanları dışına çıkması durumunda ağır cezalar da gelecek. Yeni düzenleme ile birlikler, mesleki faaliyetle­r, ilgili meslek üyelerinin özlük hakları gibi konular dışında faaliyette bulunamaya­cak, açıklama ya da görüş bildiremey­ecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye