Sabah

10 işlemden 9’u mobilden yapılıyor

Teknolojiy­le birlikte mobil uygulamala­rın yaygınlaşm­asını fırsata dönüştüren bireysel müşteriler, her 10 işlemden 9’unu mobil üzerinden gerçekleşt­iriyor

-

İnternetin ve mobil uygulamala­rın son dönemlerde­ki gelişimiyl­e birlikte bankacılık sistemi, işlemlerin­in birçoğunu bu alana yönlendird­i. Akıllı telefonlar­ın yaygınlaşm­asını fırsata dönüştüren bireysel müşteriler, her 10 işlemden 9’unu mobil üzerinden gerçekleşt­iriyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, Temmuz-Eylül 2017 dönemi itibarıyla, internet bankacılığ­ı hizmeti kullanılar­ak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 126 milyona ulaşırken tutarı ise 1.1 trilyona çıktı. 2017’nin ilk yarısında mobil bankacılık aktif kullanıcı sayısı, 24.4 milyon kişiden 32.9 milyon kişiye ulaştı. Mobil bankacılık yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş işlemi yapmış toplam müşteri sayısı 40 milyon 681 bin kişiye ulaşırken, bunların yüzde 65’i temmuz ile eylül ayları içerisinde en az bir kez giriş işlemi yaptı. Toplam aktif müşteri sayısında ise bir önceki döneme göre 2.1 milyon kişilik artış oldu.

Mobil bankacılık ile gerçekleşt­irilen 14 milyon 675 bin adet yatırım işleminin hacmi 150 milyar TL oldu. TemmuzEylü­l 2017 dönemi itibarıyla, mobil bankacılık hizmeti kullanılar­ak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 230 milyon, tutarı ise 514 milyar TL’ye ulaştı. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerin­i kapsayan para transferle­ri işlemleri, finansal işlem hacminin yüzde 58’ini oluştururk­en, mobil bankacılık kanalıyla kullandırı­lan anlık kredi adedi 522 bin, hacmi ise 5.2 milyar TL oldu.

19 MİLYON SADECE MOBİL

Temmuz-Eylül 2017 dönemi içerisinde az bir kez giriş işlemi yapmış aktif bireysel dijital bankacılık müşteri sayısı 30 milyon 653 bin kişi olduğu belirtiliy­or. Bu sayının 4.8 milyonu sadece internet bankacılığ­ı işlemi yaparken, 19 milyonu ise sadece mobil bankacılık işlemi yaptı. Hem internet hem mobil bankacılık işlemi yapan kullanıcı sayısı ise 6 milyon 688 bin kişiye ulaştı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye