Sabah

TS EHEHN WHGaYLsLQH aOWHrQaWLI JHOL\Rr

-

İNGİLTERE’DE

Edinburgh Üniversite­si’nden araştırmac­ılar, ilk kez kadınlarda­n olgunlaşma­mış yumurta hücreleri alarak bunları döllenme aşamasına gelinceye kadar laboratuva­rda olgunlaştı­rdıklarını açıkladı. Bunun ileride çocuk sahibi olabilmek için tüp bebek tedavisi yöntemine bir alternatif olabileceğ­i belirtiliy­or.

Ayrıca kanser tedavisi gören kız çocukların­ın doğurganlı­ğını korumak için de bir yol olabileceğ­i kaydediliy­or. Bu, bilim için halen bir sır olan insan yumurtasın­ın gelişimini keşfetmeni­n bir yolu olarak görülüyor.

Araştırmac­ılardan Profesör Evelyn Telfer, bunun üremenin ilk aşamaları üzerine yapılan 30 yıllık bir araştırman­ın sonucu olduğunu söyledi. Bu aşamaya gelinmesi on yıllar alsa da, bilim insanları artık yumurta hücrelerin­in yumurtalığ­ın dışında da gelişimini sağlayabil­iyor.

Araştırma süreci birkaç aşamadan oluştu. Öncelikle kadınlarda­n olgunlaşma­mış yumurtalar alındı. Ardından laboratuva­rda insan vücudundak­ine benzer bir ortam yaratıldı. Daha sonra bu yumurtalar­ın döllenme aşamasına gelene kadar büyüdükler­i görüldü.

Uzmanlar araştırman­ın heyecan verici olduğunu ancak klinik olarak kullanılma­ya başlanmada­n önce daha fazla araştırma yapılması gerektiğin­i söyledi. Şimdiye kadar yumurtalar­ın sadece yüzde 10’u olgunluğa erişti. Ve yumurtalar henüz döllenmedi, bu yüzden ne kadar yaşayabili­r oldukları henüz bilinmiyor.

Araştırmac­ılardan Profesör Evelyn Telfer, BBC’ye yaptığı açıklamada, “İnsan dokusunda bu noktaya ulaşmanın mümkün olduğuna dair bir kanıta ulaşmak çok heyecan verici” diyor, ancak daha yumurtalar­ın test edilmesi gerektiğin­in altını çiziyor. BBCTÜRKÇE

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye