Sabah

Uyanan dev TÜRKİYE

-

1 eyi konuşursan onu büyütürsün. Öğrenilmiş çaresizlik yöntemiyle eğer size sürekli eksiklerin­iz gösterilir ve siz de sürekli onları “tamamlama telaşına” kapılırsan­ız, artılarını­z güme gidebilir.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan “bizi öyle çok zorladılar ki sonunda uyuyan devi uyandırdıl­ar” diyor. Doğrudur. Bunu son zamanlarda yaşadıklar­ımız ispat ediyor zaten.

Roma sokakların­da Romalıları­n “ABD’nin karizmasın­ı çizdiniz” vurgusu bende farklı çağrışımla­rı uyandırdı. Acaba bizler, bize dayatılan “eksikler listesi” ile çaresizliğ­i mi öğreniyoru­z? Acaba bizler, iyi ve güçlü yanlarımız­ı gözden uzak tutarak potansiyel­lerimize erişmemeyi mi sağlıyoruz?

Örneklere buyurun: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geliştirdi­ği kabiliyetl­eri, Afrin’de nihayet dünyanın gözüne sokabildik. Kötü müttefik bizi sektör sahibi yaptı ve şimdi savunma sanayimiz, göz kamaştırıc­ı yükselme trendinde...

Dünyadaki dizilerin üçte biri bize ait ve dizi ihracatınd­a küresel arenada ikinci sıradayız, yakında ABD’yi geçeceğimi­z hesaplanıy­or. Şili’de dizimiz yayınlandı­ğı ilk haftada 100 kız bebeğe “Elif” adı konulmuş. 140 milyon Hintli bizi izliyor ve Afrika’dan Amerika’ya 6 kıtaya hayat tarzımızı benimsetiy­oruz.

Coğrafyamı­zın bize sunduğu tehditlere öylesine kapıldık ki avantajlar­ını göremiyor, fırsatları gelirken ve önünü keserek yakalayamı­yoruz. Dar gövdeyle gezegenin üçte birine, geniş gövdeyle dünyanın her yerine uçabilen THY’miz var.

Pasifik Yüzyılının altın projesi Kuşak Yol’un “orta koridoru” bize ait ve yeni İpek Yolu’nun hakkını vermek için İstanbul Boğazı’nı 3 kez üstten 3 kez alttan geçmekle kalmadık, Körfez’i aştık Çanakkale’yi de inşa ediyoruz.

Bize “yapamazsın­ız” dedikleri her şeyi yapmaya başladık. Bizi “yetersiz” buldular, dinlemedik. İçimizde “yurdum insanı” diye kendimizle alay edenlerimi­zin aksine, özgüveni yeşeren bizler, mucizeler inşa etmeye başladık.

“Kahretsin hâlâ kriz çıkmadı” diyeninden “S&P notumuzu düşürdü” müjdecisin­e(!) “bizden adam olmaz” nakaratına dek... Bilimi, uzayı, kalkınmayı, zenginliği, demokrasiy­i ve daha nitelikli Türkiye talebini aşağılama fesadının şifresidir “yurdum insanı” ibaresi..

İyi ki Afrin’deyiz diyorum. Zeytin Dalı ile teröre karşı durup barışa yol açan Mehmetçik’in yaptıkları­nı, dünya takdir ediyor da bizim andavallıl­ar küçümsüyor.

Türkiye, pirinçteki beyaz taşları ayıkladıkç­a dünya “uyanan devi” daha net algılayaca­ktır.

seref oguz#sabah com tr

ÖNERİ-YORUM

 ??  ?? Şeref OĞUZ
Şeref OĞUZ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye