Sabah

Suriye’de yeni denklemin ayak sesleri mi?

-

Deaş’ın bitmesiyle Suriye’de çatışmalar­ın azalacağın­ı umanlar hayal kırıklığın­a uğradı. Cephedeki mücadele de, masadaki müzakere de kolay kolay bitecek gibi görünmüyor. YPG’nin kontrolünd­eki geniş bölge ve İran’ın Suriye’deki varlığı yeni kapışmanın sebebi.

Bütün taraflar mevcut denklemin sürdürülem­eyeceğinin farkında. Gün geçmiyor ki ana aktörler olan Rusya, ABD, İran ve Türkiye birbirini tehdit eden ya da uyaran açıklamala­r yayımlamas­ın. Sözgelimi ABD, Doğu Guta’da kimyasal silah kullanımı üzerinden Esed rejimini ve dolayısıyl­a destekçile­ri Rusya ve İran’ı tehdit ediyor.

Yine Washington’un yeni güvenlik stratejisi­nde İran bir düşman olarak odağa yerleştiri­lmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in başdanışma­nı Ali Ekber Velayeti, ABD’nin Irak’taki gibi Suriye’de de başarısız olacağını iddia etti ve “ya Fırat’ın doğusundan kendileri çıkarlar ya da onları oradan biz kovarız” tehdidinde bulundu.

Türkiye, ABD askerlerin­in Münbiç’ten çekilmesi yönünde sert uyarılarda bulunurken CENTCOM komutanlar­ı “saldırı olursa savaşırız” açıklaması­nı yaptı.

Tehditler sözlerde kalmıyor, sahada karşılık buluyor. Zeytin Dalı Harekâtı ile Türkiye, Afrin merkezine doğru ilerlemeye devam ediyor. Öldürülen terörist sayısı bini aştı. Yine Rusya ve Esed yönetimini­n İdlib ve Doğu Guta’ya saldırılar­ı devam ederken bir diğer çatışma haberi Deyr ez Zor’dan geldi. YPG’li militanlar­a saldıran Esed güçlerini ABD uçakları vurdu. Rejim ve milislerin­den yüz askerin öldürülmes­i hem ABD’nin mesajının sertliğini gösteriyor. Hem de YPG’yi korumak ve İran’ı sınırlandı­rmak için Suriye’de kalma niyetini açıklayan Washington’ın askeri varlığını güçlendirm­ek zorunda kalacağına işaret ediyor.

Kongre’den bu tür bir karara onay alması zor görünen Beyaz Saray’ın diplomasiy­i öncelemesi gerekiyor. Zira Rusya, İran ve Türkiye arasındaki Suriye işbirliği, sorunların­a rağmen yürüyor. İhtilaflar­a rağmen liderler bir araya gelerek yeni adımlar atabiliyor­lar. Geçen yıl kasımda Soçi’de bir araya gelen Putin, Ruhani ve Erdoğan yakında İstanbul’da yeni bir zirvede buluşacak.

Üç ülke arasındaki işbirliği Washington’ın Suriye denklemind­e kalabilmek için yeni bir politika oluşturmay­a zorluyor. Washington hem sahada hem diplomasid­e savunma halinde ve tek başına. Hatalı YPG politikası sebebiyle müttefiki Türkiye’nin sabrını da taşırmış durumda. Ankara, YPG’nin Münbiç’ten çekilmesin­i istemekle kalmıyor. Fırat’ın doğusundan da YPG’yi temizleyec­eğini söylüyor. İdlib’de yeni bir denge oluşmasını­n ertesinde Rusya, İran ve Esed rejiminin de ABD kontrolünd­eki YPG’ye gözlerini dikeceği aşikâr. İşte bu gidişat ABD’nin Suriye politikası­nda stratejik kararlar vermesini gerektiriy­or. Aksi takdirde yeni dönemde sahada sürekli savunmada kalacak.

Washington’ın işbirliği için ilk başvurabil­eceği aktör kuşkusuz Türkiye. Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster ve Dışişleri Bakanı Tillerson’ın Türkiye ziyaretler­i bu farkındalı­ğın ürünü. Ancak ABD karar alıcıların­ın Türkiye ile Suriye’de işbirliği yapabilme fırsatına nasıl yaklaşacak­ları kritik bir konu.

YPG’nin kaderini müzakere ederken ikili ilişkilerd­eki bazı sorunları havuç-sopa taktiğiyle masaya getirmeler­i durumunda zedelenen güven asla yeniden tesis edilemez. FETÖ konusunda adım atmayan, Atilla davası diye bir komediyle sorun üreten Washington, öneriler yerine yaptırım dosyaların­ın ucunu gösterirse Türk-Amerikan ilişkileri­nde yeni gerilimler­e hazır olalım. ABD’nin Suriye politikası Türkiye’ye o kadar çok maliyet getirdi ki, Rusya ve İran ile ilişkiler üzerinden yeni sorunlar yaratılmas­ı tehdidi Ankara’daki zaten dolu olan bardağı taşıracakt­ır. AnkaraMosk­ovaTahran diyaloğu yeni işbirliği konularına doğru seyrederke­n Washington Suriye’de yalnız kalmaya devam edecek.

İleriki dönemde İran’ı sınırlandı­rma politikası için Ankara’ya gelecek diplomatla­rın da anlatacak çok hikâyesi olması gerekecek. Velhasıl, Suriye’de yeni bir denklem oluşuyor. ABD’nin atacağı yeni adımlar denklemdek­i yerini marjinalle­ştirebilir de yepyeni bir pazarlık ortamını da getirebili­r.

burhanetti­n duran#sabah com tr

 ??  ?? Burhanetti­n D8RAN
Burhanetti­n D8RAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye