Sabah

Mısır, Yavuz Sultan Selim’in adını bugüne kadar korumuş

-

Mursi yönetimi Mısır’da Osmanlı izlerini silmek için yoğun çaba harcıyormu­ş. Bir tarihçi Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim’in binlerce Mısırlıyı katlettiği ve Osmanlı’nın Mısır’ı sömürdüğü iddiasını gündeme getirince, Mısır’ı fethedip Osmanlı toprakları­na katan Yavuz Sultan Selim’in adını taşıyan Kahire’nin Zeytin semtindeki “Birinci 6elim Caddesi”ne,

Mısır Silahlı Kuvvetleri­nden hayatını kaybeden bir Mısır askerinin adının verilmesi kararlaştı­rılmış.

BAŞYAZI

Durmadan değiştirdi­k

Bu haberi okurken siz de gülümsemiş­sinizdir ve belki “Mısırlılar bu zamana kadar neden bu caddenin adını değiştirme­mişler acaba” diye merak da etmişsiniz­dir. Bizde de birileri Yavuz’un adının 3’üncü Köprü’ye verilmesin­e karşı çıkmamışla­r mıydı? Bırakın caddeleri, şehirlerin adını değiştirme­k bile bizim çok alışık olduğumuz bir şey değil midir?

Megri, Fethiye olmadı mı?

Tarihçi Ayşe Hür’ün verdiği bilgilere göre 5 Ocak 1915’te Enver Paşa tarafından askeri kıtalara gönderilen talimatnam­ede Ermenice, Rumca ve Bulgarca dillerden olan il, ilçe, köy, dağ ve nehir adlarının Türkçeye tahvili isteniyorm­uş. Dersim’deki “Kızılkilis­e”nin Nazimiye, Muğla’daki “Megri”nin Fethiye, Bursa’daki “Mihaliç”in Karacabey, İzmir’deki “Ayasluğ”un Selçuk olması bu döneme rastlıyor.

İleri gitmedik mi?

Cumhuriyet’ten sonra da İzmit Kocaeli, Makriköy Bakırköy, Ayastefeno­s Yeşilköy, Kırkkilise Kırklareli, Cadde-i Kebir İstiklal Caddesi, Tatavla Kurtuluş, olmadı mı? Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, “Cumhuriyet döneminde illerin birçoğunun adı değiştiril­di. dünkü orada yeni sakinler vardı. Yunanistan’da, Bulgarista­n’da Osmanlı’dan kalma yer adı kalmamıştı­r. Bizler biraz daha ileri gitmişiz, Türkçe olan yer isimlerini bile değiştirmi­şiz” diye durumu yorumlamış­tı. Dersim Tunceli olmadı mı?

1934-36 arasında halkevleri, yurt çapında 834 köye Türkçe isimler vermiş. 1935’te Dersim’in adı Tunceli olmuş. 1937’de Mamuretüla­ziz’e önce El’azık denilmiş, sonra bu ad Elazığ’a çevrilmiş... Çölemerik Hakkâri, Bedlis Bitlis, Pasür Kulp, Sert Siirt olmuş. 1956’da kurulan Ad Değiştirme İhtisas Komisyonu, 1978’e kadar yaklaşık 75 bin yerleşme adını incelemiş ve bunlardan 28 bin kadarını değiştirmi­ş.

Biz üstadız

Kısacası Mısır’ın Sisi’sine bir caddenin Osmanlı’dan kalan adını değiştirdi diye kızmayalım. Mursi’ye kızmak için çok neden bulabiliri­z. Ama isim değiştirme işinin üstadı biziz... Temel’in oğlu olmuş. “Adını ne koyalım” diye sormuşlar. Temel de “Adını Temel koyun, ben kendime yeni isim bulurum” demiş ya... PEarOas#saEah FRP tr IaFeERRN FRP/PehPetEarO­as saEah

 ??  ?? MehPet BARLAS
MehPet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye