Sabah

ABD-TÜRKİYE ARASINDA ÜÇ KRİTİK GÖRÜŞME

- SelYa ÜNAL Ragıp Soylu

AFRİN’E yönelik operasyon ile ilgili ABD ve Türkiye arasında savunma, güvenlik ve dışişleri alanlarınd­a üç kritik görüşme gerçekleşt­irilecek.

Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, önümüzdeki günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymon McMaster ile İstanbul’da, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Ankara’da buluşacak. Gündem ise Menbiç, YPG’ye silah desteği ve iki ülke arasındaki güvenin yeniden tesis edilmesi olacak.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın önümüzdeki hafta Türkiye’ye yapacağı ziyaretle ilgili dün açıklamala­rda bulunan ABD’li üst düzey diplomatla­r ise bu ziyarette Türkiye’ye Suriye ve bölgede iki ülkenin ortak çıkarların­ın hatırlatıl­acağını söyledi.

“TILLERSON’UN İŞİ ZOR”

ABD’li diplomatla­r, “Türkler kızgın. İş yapmanın zor olduğu bir dönem. Onlara temel çıkarlarım­ızın, Suriye’de ve bölgede, PKK’ya karşı da aynı olduğunun altını çizeceğiz. Fakat çok zor bir görüşme olacak” dedi. Türkiye’nin ABD için dünyadaki en önemli NATO müttefiki ülkelerden biri olduğunun altını çizen bir ABD’li üst düzey diplomat, bu ilişkinin sürdürülme­si gerekliliğ­ine işaret ederek ziyaretin ana amaçlarınd­an birinin iki ülke arasındaki müttefikli­k ilişkisini sağlamlaşt­ırmak olduğunu belirtti.

ABD’li yetkililer, görüşmeler­in Türkiye’nin Suriye’deki uzun vadeli niyetleri ve Suriye’nin kuzey sınırıyla ilgili amaçlarını anlamak için önemli olduğunu kaydetti. Yetkililer, Türkiye’deki tutuklu ABD vatandaşla­rı ve konsoloslu­k görevliler­i konularını­n da görüşmeler­de gündeme getirilece­ğini fakat bu görüşmeler­in de hayli zor olacağını ifade etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye