Sabah

Sülalesini

-

Bu ülkede eskiden hemen hiçkimse “yEDI CEDDInI” merak etmezdi. Soy sop, eşikteki beşikteki, yedi sülale falan, ancak küfürlerde geçen kavramlard­ı!

Bu ülkede hemen hiçkimse “BurCunu” da merak etmezdi, öyle bir şey bilinmiyor­du. Bu ülkede çok kişi “Doğum tArIHInI” bile merak etmezdi, bebeğin doğumu evde mutlaka bulunan eski yazı Kur’an-ı Kerim’in iç kapağına kurşunkale­mle, ya da ucu dilde ıslatılan “sABIt kAlEmlE” not edilirdi, o kadar... Ben dedemin ninemin doğum tarihlerin­i bilmiyorum. Dedemin nineme yazdığı aşk mektubunu da okuyamıyor­um çünkü öyle bir mektup yok! Çünkü “GörüCü usulüylE” evlenmişle­r. Eski yazı bilmedikle­ri için bunları okuyamamak­tan şekvacı olanların dedeleri nineleri herhalde çok alafranga ortamlarda yaşıyorlar­mış...) Anamın doğumu temmuz ya da ağustos ayı, babamın doğumu haziran ayı. Günlerini bilmiyorum çünkü söylemedil­er. “Doğum Günü kutlAmAsı” diye bir uygulama yoktu. Alafranga değildik, Müslüman Türk ailesiydik ve de Osmanlı tabii, böyle şeylere önem verilmiyor­du.

Şimdi artık Cadılar Bayramı ve Sevgililer Günü kutlayanla­r için çok önemlidir bütün bunlar.

★★★

Nüfus idaresi bir site açmış Internet’te, soyunu sopunu öğreniyorm­uşsun...

“İzDIHAm olmuş”, kilitlenmi­ş, uygulamayı şimdilik durdurmuşl­ar.

80 milyon kişi içinde bilgisayar­ı olan ya da ona ulaşabilen 737 bin kişi bu siteye girmiş, bunlardan 310 bini soyunu sopunu öğrenebilm­iş. Sonra site çökmüş.

+erkesin soyunu sopunu saptamak için de tam 320 milyon evrakın taranması gerekiyorm­uş... Kimbilir kaç yıl sürer...

Böylece herkes soyunu 1800’lere kadar sürebilece­kmiş. Ondan öncesi karanlık.

1920’lerde bizim bir yengemiz varmış, çok çok yaşlıymış, İkinci Mahmud devrinden kalma, amcam anlatırdı...

Ondan ötesini bilemem. Büyükbabam­ın babası, yani babamın dedesi 1870’lerde Üsküdar Nakşıbendi Tekkesi’nin şeyhiymiş. Ondan ötesini bilemem.

Babam bunu bana bir tek kere söyledi, “BIl vE HEmEn unut” dedi, bir daha da bu konuyu hiç açmadı.

Cumhuriyet yönetimi bu insanları ne kadar korkutmuş olmalı!

Ve de süründürmü­ş: Babası koskoca şeyh ama dedem Kasımpaşa Tersanesi’nde tornacı ustasıydı... Demokratik cumhuriyet cennetinde ne grev hakkı vardı ne sendikası, ne iş güvencesi ne hayat güvencesi.

Umarım şu milyonlarc­a evrak arasından bize ait birşeyler de çıkar da biz de geçmişimiz­i öğreniriz. Ama ben asıl daha da eskileri merak ederim.

Üsküdar eskiden İstanbul sayılmadığ­ı yani Üsküdarlıl­ar askere alındıklar­ına göre, atalarımda­n Viyana Kuşatması’na katılan olmuş mudur örneğin?

Öğrenmek mümkün değildir. Sonuçta biz “kArABuDun” üyeleriyiz ve bununla iftihar da ederiz. Paşa konağında dadılarla büyümedik. Bulunduğum­uz yere söke söke geldik.

 ??  ?? EnJLn AR',d
EnJLn AR',d
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye